„Klubrádió
Esti gyors

A szotyi rend – Dési János jegyzete

15/03/2021 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Ez a rablóbanda, ha díjat ad, kis közpénzzel megspékelve, akkor az már önmagában is elég kínos – különösen, hogy akármint vigyáznak, mindig oda keveredik a díjazottak közé néhány tisztességes ember is, akinek miért ne járna a köz elismerése. De ők szegénykék csak azért vannak, hogy lehessen rájuk mutogatni, amikor a politikai kegyenceknek adogatják a díjakat.

2021. március 15. Esti gyors-részlet (2021.03.15. Dési János jegyzete)
03:11
00:00
Nyilván ismerik a régi viccet, még az átkosból, az előző átkosból.

Kohn március 15-én szép nagy kitüntetést kap. Jön ki a parlamenti ünnepségről nagy büszkén, amikor szembetalálkozik Grünnel, aki ahelyett, hogy gratulálna neki, hűvösen végigméri és csak annyit kérdez: „És mondd, Kohn, pénzt is adtak hozzá, vagy csak a szégyen?”

Csak remélni tudjuk, hogy idén a kitüntetésekhez pénzt is adtak és így nem csak a szégyen. S nemcsak azért, mert ettől a rendszertől vaskeresztet, Kossuth-díjat, művészeti elismerést kapni felettébb kínos. Hiszen ez a kormány verte szét az akadémiai kutatóhálózatot, üldözte el a CEU-t, lopja el az egyetemi rendszert, és egy lövész őrmesterrel romboltatja le a színművészeti egyetemet – amelynek volt hallgatói sorra hozzák el nagy nemzetközi fesztiválok díjait. És akkor ott sorakoznak még a tehetségtelen, bár szorgalmas seggnyalóknak adott színházak, az iskolákban a csak hülyítésre való kötelező egyentankönyvek. És akkor még nem is szóltunk a sajtó területén végzett dúlásokról, amelynek egyik legutóbbi áldozata most éppen a Klubrádió. (Közbevetve: indul a gyűjtési hét – most kiderül, maradtunk-e elegen, akiknek fontos egy szabad hang az éterben.)

Szóval, ez a rablóbanda, ha díjat ad, kis közpénzzel megspékelve, akkor az már önmagában is elég kínos – különösen, hogy akármint vigyáznak, mindig oda keveredik a díjazottak közé néhány tisztességes ember is, akinek miért ne járna a köz elismerése. De ők szegénykék csak azért vannak, hogy lehessen rájuk mutogatni, amikor a politikai kegyenceknek adogatják a díjakat.

Bántjátok, gaz libsibolsik a színművészetit? Hát mindenki kap ott egy kitüntetést, még a félrészeges portás is – hadd lehessen akkor is tanszékvezető ott vagy egyetemi tanár, ha két betűt nem írt még le soha egymás után. Ha eddigi akadémiai karrierje kimerült abban, hogy jól tud dákókra támaszkodva kamerákba nézni.

Azt, hogy egy országban diktatúra vagy éppen demokrácia van, nagyszerűen le lehet mérni azon, kik kapnak kitüntetéseket. Ahol szakmai testületek javaslatai alapján, érdem szerint osztják a díjakat – ott valószínűleg nem is kell tovább kutatni. Demokrácia.

Ahol meg fél-, negyed- és nyolcadrangú politikai haszonlesőknek szórjak oda az ordókat, hát ott bizony diktatúraszag terjeng a levegőben.

Gorcsev Iván legalább becsületesen, makaón nyerte el a fizikai Nobel-díjat, és kis híján a svéd akadémia plakettjét is. A ma kitüntetettek zömét tisztesebb matrózkocsmába be sem engednék. Pojácák, politikai törtetők, kegyencek. Jobb helyeken tényleg csak huszonegyen nyerhetnének egy zacskó szotyit.

A szotyi rend.

szotyi

Dési János jegyzete a 2021. március 15-i Esti gyorsban hangzott el.