„Támogassa
Esti gyors

A kétállami "megoldás" már lehetetlen – Kárpáti Iván jegyzete

31/10/2023 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván

Képmutató politikusok tovább mantrázzák mindenfelé a "kétállami megoldást", amiről pontosan tudják, hogy ez a lehetőség már régen elveszett.

2023. október 31. Esti gyors-részlet (2023.10.31. Kárpáti Iván jegyzete)
02:20
00:00
A sajtóban valami egészen félreértett kiegyensúlyozottság ürügyén megy a számlálás, hogy hányan haltak meg az egyik, és hányan a másik oldalon, Izraelben és a Gázai övezetben. Hány palesztin, mennyi zsidó halt meg. A nap végén mindig megvan a hideg számvetés is, hát bizony kevesebb a zsidó.

Ez így nem kóser! Darabra meg kell lennie a testeknek, hiszen ez méri, hogy mennyire civilizált jogállam Izrael. Legalább is sokan ezt a beteg megközelítést érzik megfelelőnek. Egyformán kell értékelni – mondják a fent említett matek hívei – azt, amikor a Hamász terroristái kifejezetten azért vadásznak emberekre, mert azok zsidók, majd ezután válogatott kínzások közepette lemészárolják őket, valamint azt, amikor Izrael ezeket a gyilkosokat megpróbálja a lehető legnagyobb precizitással kilőni olyan helyeken, ahol rengeteg a civil, elsősorban azért, mert ez a Hamász taktikája: lehetőleg több ártatlan palesztin haljon meg, mint zsidó, nekik minél rosszabb, annál jobb.

Nincs még egy országa a világnak, aminek a biztonsági döntéseit annyian figyelnék, mint Izraelét. És nem csak kibicelő demokráciák, de a legundorítóbb diktatúrák és autokráciák is felhatalmazva érzik magukat, hogy Izrael ügyében véleményt, sőt ítéletet mondjanak. Ez történelmileg valahogy így alakult. A Földön úgy általában minden rendben lenne, de hát Izrael nem bír magával… Ez remek indok némi pogromra is, ahogy azt a minap Dagesztánban láthattuk.

Képmutató politikusok tovább mantrázzák mindenfelé a „kétállami megoldást”, amiről pontosan tudják, hogy ez a lehetőség már régen elveszett. Sok oka van ennek, de a legfontosabb talán most annak a kérdésnek a felvetése, hogy vajon milyen állam lenne a palesztinok állama? Mert, ha ugyanazok vezetnék, mint most a Gázai övezetet, akkor semmivel nem lennének jobb helyzetben. Korrupt gyilkosok uralma alatt maradnának, abban a nyomorban, amiben most is vannak. Egy terrorállam jönne létre, ami a támogatásokat változatlanul Izrael elpusztítására szánná, saját állampolgárait pedig agymosó propagandával táplálná, semmi mással.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. október 31-i adásában hangzott el.