„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

A hitel nem ajándék

5/12/2019 16:52

| Szerző: Klubrádió

Ahogy távolodunk a legutóbbi gazdasági válságtól, úgy veszítünk az óvatosságunkból és veszünk fel hiteleket. A karácsony különösen csábító időszak.

2019. december 05. Nívó - részlet 19.12.05. Binder István
05:54
00:00

Szinte bombáznak bennünket a hirdetésekben különböző kölcsönajánlatokkal, hihetetlenül kedvező feltételeket kínálva. Nem is eredménytelenül. A legutóbbi gazdasági válság átmenetileg óvatosabbá tette az embereket, a hitelezést tekintve 2013 volt a mélypont, akkor az első félévben 22-23 milliárdos volt a hitelállomány, ez most 147-148 milliárd forint. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője Nívó című fogyasztóvédelmi műsorunkban azt is megemlítette, hogy a személyi hitelek egész évben kelendőek, így karácsony tájékán pedig megszaporodnak az áruhitelek. Az olyanok is, amelyeknél nem pénzt kapunk a kezünkbe, hanem magát az árut, s aztán a hitelező az eladóval rendezi a többit.

Binder István hangsúlyozta: a hitel nem ajándék. Azt bizony a dolgos hétköznapok során vissza kell fizetni, ezt gondoljuk át. Továbbá figyeljünk oda a feltételekre. A meghirdetett kamat is beszédes, de amit igazán meg kell nézni, az a teljes hiteldíj mutató, vagyis a THM. Ez a személyi hiteleknél 24,9 százalék lehet, a fogyasztási hiteleknél 39,9 százalék. Van olyan olyan hitelező, amelyik elmegy a plafonig, van, amelyik alacsony THM-mel dolgozik, vagy éppen akciózik, 0 százalékot is hirdethet.

Figyelem! Ha alacsony a THM, akkor nézzük meg alaposan a termék árát, mert lehet, hogy abba van beépítve, vagyis az áru annyival drágább, amennyit egyébként a hitel után fizetnénk. Ilyet még gépkocsik esetében is alkalmazhatnak. A másik, hogy ilyenkor nagyon pontosan kell fizetnünk a törlesztést, mert a késedelem iszonyatos nagy késedelmi kamatot jelent. Gondolkodhat úgy a pénzintézet, hogy 0 százalékos THM-et alkalmaz, az adósok fele úgysem fizet időben, így a késedelmi kamatokból bőven bejön annyi pénz, amennyit az akciótól vártak.

A műsor részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Nívó
2019.12.05. csütörtök 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta