„Klubrádió
Reggeli gyors

A Hamasz nemcsak Izraelt, a PFSZ-t is támadja

13/05/2021 09:49

| Szerző: Klubrádió

A Reggeli Gyors vendége volt Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa. Mi történik Tel Avivban?

Nem volt váratlan a napokban kiújuló konfliktus a Közel-Keleten, hetek óta várható volt, hogy fellángolnak a háború tüzei, csak az intenzitása meglepő, mondta Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa a Reggeli gyorsban.

2021. május 13. Reggeli gyors - részlet 21.05.13. Székely Róbert
05:44
00:00

Szerinte a kiújuló harcok háttérben nem is a Templom-hegyen történt események állnak, hanem inkább a palesztin választások elmaradása, így a támadás legalább annyira szól a Hamasz a Palesztin Felszabadítási Szervezet elleni harcáról, mint Izraellel szembeni háborúról.

Székely elmondta, már többször elhalasztották a választást, mert a PFSZ attól tart, hogy a legnagyobb városokat elveszítheti a Hamasszal szemben, ezért egyszerűen nem tartja meg a választásokat, mindig kifogást keres, és Izraelre fogja. Székely szerint ugyanakkor ez nincs Izrael ellenére sem, a Hamasz pedig ilyenkor megpróbál erőt felmutatni, amivel megmutatja, ő határozza meg a konfliktus menetét.

Hogy milyen fegyverzetek állnak egymással szemben, arról Izraelnek elég jó információi vannak, mondta Székely, aki szerint a Hamasz fegyverzete viszonylag primitív rakétákból áll. Olyanokból, amiket csak kilőnek, és valahova leesnek. A rakétákat kizárólag azok nagyságával és az üzemannyaggal lehet irányítani, hogy hova essenek. De ezek is nagy károkat okoznak. 

Székely szerint a Hamasz nem is akar túlmenni egy bizonyos a határon, mert nem szeretné, ha az izraeli hadsereg bevonulna a Gázai övezetbe, és tudják, meddig mehetnek el. Mivel a Hamasz tudja, hogy Izraelt Vaskupola rendszer védi, ezért sok rakétát lőnek ki, de annyit, hogy még az említett határon belül maradjanak.

A szakértő arra számít, hogy néhány napig fog tartani a konfliktus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Székely Róberttel
2021.05.13., csütörtök 7:13
Riporter: Para-Kovács Imre