„Klubrádió
Reggeli gyors

A forintra a jogállamisági vita jelenti az igazi veszélyt

2/08/2022 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Magyarországot a forint gyengülése azért is érinti súlyosan, mert az Unió blokkolja hozzáférését a helyreállítási alaphoz – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát kurzusával ráadásul kevés örömet vált ki a közösség fővárosaiban. Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása az Oroszországgal szembeni kemény egységes uniós fellépés próbaköve lett, és nem lehet kizárni rossz kompromisszumokat a jogállamisággal kapcsolatban.

2022. augusztus 02. Reggeli gyors - részlet 22.08.02. Kárpáti János lapszemléje
05:17
00:00

Soros György a Wall Street Journalben, az amerikai üzleti körök napilapjában a reformszemléletet, a bűnmegelőzési szempontokat előtérbe helyezve szólt hozzá ahhoz a vitához, amely az erőszakos bűncselekmények elleni hatósági, igazságszolgáltatási tevékenység kívánatos irányáról folyik Amerikában. Cikkében hamis alternatívának nevezi az igazságosság és a biztonság szembeállítását. „Tudatában kell lennünk annak, hogy egy feketebőrű az Egyesült Államokban ötször akkora valószínűséggel kerülhet börtönbe, mint egy fehér. Ez olyan igazságtalanság, amely aláássa demokráciánkat” – szögezi le a filantróp pénzember. Fölveti, hogy az ország évente 81 milliárd dollárt költ mintegy kétmillió ember börtönben tartására. Szerinte ehelyett működőképes bűnmegelőzési stratégiák megvalósítására – így például válságos helyzetekben mentális-egészségügyi szakemberek alkalmazására, börtönön belüli oktatási tevékenységre - kellene több pénzt fordítani. Az elmúlt években – folytatja Soros – olyan reformszemlélet kezdett terjedni a jogérvényesítés területén, amely az erőszakos bűncselekmények elleni védekezésre összpontosít, amely nem bűnözésnek, hanem betegségnek tekinti a kábítószer-függőséget, és amely nem kriminalizálja a nyomort és az elmebetegséget. Ez a szemlélet pozitív eredményeket hoz, de vannak olyan politikusok és elemzők, akik a legutóbbi időben megugrott bűnözést ezeknek a reformnézeteknek tulajdonítják – figyelmeztet. Felhívja a figyelmet arra a tanulmányra, amely 35 igazságszolgáltatási illetékességi terület statisztikai adatainak az összevetése alapján arra jutott: néhány olyan, republikánus vezetésű államban gyorsabban növekedett a bűnözés – így például emelkedett a gyilkosságok száma -, ahol nem reformszemléletű, hanem a bűnözőkre vaskézzel lecsapó politikusok uralják a terepet. Azok közül sokan, akik szigorúbb büntető politikát követelnek, egyben a fegyvertartási szabályok lazítását is támogatják – figyelmeztet a konzervatív Wall Street Journal hasábjain Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítványok létrehozója.

 
Soros György
 
Forrás: Flickr.com
 

"Kemény idők Közép-Európában"

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azonos című írása arról szól, hogy a térség országaiban az ukrajnai háború mellett helyben elkövetett hibák is rontják a gazdasági kilátásokat. A cikk idézi az Unicredit bank tanulmányát, amely arra a következtetésre jutott, hogy az orosz-ukrán konfliktus gyaníthatóan elhúzódik, és hosszútávú gazdasági, politikai következményei lehetnek. Elemzők úgynevezett technikai recesszióra – vagyis két egymást követő negyedévben mutatkozó visszaesésre - számítanak Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon – írja a frankfurti lap. Mint hozzáteszi, a Raiffeisen bank szerint a helyi fizetőeszközök úgymond „nehezebb környezetbe” kerültek.

A térség gazdaságát fenyegető veszélyek közé tartozik a tartós inflációs nyomás, a külkereskedelmi és az államháztartási egyenleg hiánya, a szállítási láncok és az orosz energiaellátás megszakadása. Mindemellett jövőre mérsékelt növekedés várható.

A térség egyes országait külön-külön is vizsgáló írás Magyarországgal kapcsolatban ismerteti az ING bank megállapítását, miszerint a forintra nézve a legnagyobb fenyegetést a jogállamisági vita jelenti, az EU ugyanis még blokkolja Magyarország hozzáférését a járvány utáni helyreállítási alaphoz. Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát kurzusával ráadásul kevés örömet vált ki a közösség fővárosaiban – fogalmaz a cikk. Az Unicredit a maga részéről úgy véli, hogy az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása az Oroszországgal szembeni kemény egységes EU-fellépés próbaköve lett, és ezzel összefüggésben nem lehet kizárni rossz kompromisszumokat a jogállamiságot illetően. A legsúlyosabb politikai kockázatokat a Frankfurter Allgemeine Zeitung ismertetésében az Unicredit szerint az jelenti, hogy Lengyelországban ingataggá válik a helyzet, és populistább politika érvényesül, hogy Magyarország kimarad a közös energiapolitikából, valamint, hogy elakadnak a reformok Csehországban, Romániában és Szlovákiában. A bank elemzője azt javasolja az EU-nak, hogy folytasson aktívabb reformpolitikát a Balkánon és a fekete-tengeri térségben, valamint kínáljon vámuniót és közös energiapolitikát a tagjelölt országoknak.

Európai Parlament
 
 
Fotó: Ronald Wittek/MTI/EPA pool
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2022.08.02., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János