„Klubrádió
Reggeli gyors

A bizonytalanság uralja a gazdaságot

25/06/2020 11:48

| Szerző: Klubrádió

Fizetés nélküli szabadság, felmondási idő, ezek a leggyakoribb szavak most a munka világában. Nem látszik a válság vége.

2020. június 25. Reggeli gyors - részlet 20.06.25. Molnár László
07:08
00:00

A főállású alkalmazottak kétharmada már bejár dolgozni, 20 százalékuk van távmunkában. Körülbelül 60 ezer munkavállaló van fizetés nélküli szabadságon, 20 ezer a felmondási idejét tölti. Májusban 32 ezren váltak munkanélkülivé, papíron. A valódi munkanélküliség ennél sokkal nagyobb lehet.

Május 1. - A Közmunkás Mozgalom a Jövőért majálisa
 

A GKI felmérése szerint rendkívül bizonytalanok a munkavállalók. Akit fizetés nélküli szabadságra küldtek, az persze reménykedik abban, hogy újra dolgozhat ugyanott, de ez egyáltalán nem biztos. Van jó néhány vállalkozás, amely túlélte a járványveszélyt, de már nem lesz ereje túlélni a második hullámot, ha lesz olyan. A különböző országokban eltérőek a konjunktúra-ciklusok. Németországban például, ami Magyarország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, a fogyasztás visszaesett. Az emberek spórolnak, készülnek valamire, amiről persze még nem lehet tudni semmit. Az Amerikai Egyesült Államokban még nagyobb a pánik, különböző előrejelzések vannak, köztük olyan is, amelyik 40 százalékos visszaesést jósol. Tehát ha fel is áll a magyar ipar, az exportlehetőségei mindenképpen beszűkülnek.

Az itthoni gazdasági viszonyok sem tiszták. A kormány 3 százalékos GDP-csökkenéssel számol, a Magyar Nemzeti Bank azonban a növekedést sem zárja ki. A GKI 5 százalékos mínuszt valószínűsít – mondta el a Reggeli gyorsban Molnár László vezérigazgató.

A gazdaságkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyar kormány eddig nem adott megfelelő választ a krízishelyzetre. A munkanélküliek száma még emelkedni fog.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.06.25. 06: 00
Műsorvezető: Lampé Ágnes