„Klubrádió
Esti gyors

Nem lesz egyszerű a gazdaság beindítása

21/05/2020 10:04

| Szerző: Klubrádió

Nem tudjuk pontosan, hogy hányan vannak munka nélkül, becslések szerint 400 és 500 ezer között lesz nyárra a létszámuk. Miből fognak élni?

2020. május 20. Esti gyors - részlet 20.05.20. Csillag István
06:47
00:00

Egyelőre folyik a számháború. Hivatalos állami adatok szerint mintegy 300 ezer regisztrált munkanélküli van az országban, körülbelül 70 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. A számuk egy hónap alatt 50 ezerrel emelkedett. A Magyar Tudományos Akadémia kutatói 400 ezres létszámot mondanak.

 

Csillag István közgazdász, volt gazdasági és közlekedési miniszter szerint úgy vagyunk ezzel, mint az országos vírusteszteléssel. Aki akart elment, aki nem, az nem. A munkaügyi hivataloknál is azok jelentkeznek, akiknek szükségük van a járadékra, mások nem regisztráltatják magukat. Növeli a bizonytalanságot, hogy lassú az adminisztráció. Aki már bejelentkezett, az egészen odáig nincs, amíg nem ér véget az ügymenet. Mellesleg addig pénzt sem kap, pedig ebben az időszakban kellene a legjobban a támogatás. Egyszóval: nem tudható az igazi, korrekt szám.

A tendenciából és az Európai Bizottság előrejelzéséből –amely 10-12 százalékkal számol- arra lehet következtetni, hogy a munkanélküliek száma valahol 400 és 500 ezer között lesz nyárra. Miben reménykedhetnek ők?

Sokan gondolják azt, hogy leghamarabb a szolgáltatóipar térhet magához, nem kell beruházni, egyszerűen csak ki kell nyitni a boltot és kész, indulhat az idegenforgalom. Csillag István szerint ez csak részben igaz. A kereslet ugyanis -már és még- nem lesz a régi. Az emberek óvatosabbak lettek, még egy ideig nem akarnak annyit utazni, de még fodrászhoz menni sem. Aztán elfogyhattak a tartalékok, akinek kiesett egy időre a jövedelme, vagy megcsappant, az bizonyos elhagyható dolgokra nem költ. Egy ideig még nem. A harmadik dolog pedig az, hogy a távolságtartás változtatott a szokásainkon. Drágább lesz például egy étterem fenntartása, mert más rendelkezéseket kell betartani, mint korábban, mondjuk gyakrabban kell fertőtleníteni.

Csillag István szerint nőni fog a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Vagy próbaidőre veszik fel, vagy biztosítási csalásra ösztönzik őket, hogy maradjanak regisztrált munkanélküliek és zsebre dolgozzanak pár órát. Ezt sok vállalkozásnál meg tudják tenni.

A lényeg tehát az, hogy nem lesz egyszerű feladat a gazdaság újraindítása még a szolgáltató szektorban sem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.05.20.18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor