„Klubrádió
Esti gyors

A Balog Zoltánt bíráló posztja után elküldött kántor szerint a püspök maradt a reformátusok legerősebb embere

24/04/2024 23:51

| Szerző: Klubrádió

Balog Zoltán semmilyen kritikát nem ismer el, és nem törődik azzal, hogy személyével mennyit árt az egyháznak – fogalmazott a Klubrádió Esti gyors című műsorában Vargha Anikó. A tököli református gyülekezet volt kántora szerint Balog az egyházban a kormányt képviseli, amely egyelőre megvédi őt.

2024. április 24. Esti gyors / részlet, Vargha Anikó (24.04.24.)
08:04
00:00

A református zsinaton lelkészi elnöknek Steinbach Józsefet választották meg, az ügyeket eddig vivő Pásztor Dániel nem kapta meg ezt a bizalmat. Ő Balog Zoltán kritikusa volt, és külső szemmel úgy tűnik, hogy a Balog Zoltánnal szembeni kritika elhalványult – vetette fel műsorvezetőnk Vargha Anikónak, a tököli református gyülekezet volt kántorának. Őt éppen azután küldték el, hogy egy Facebook-posztban azt írta, Balog Zoltán lejáratja az országot.

Vargha Anikó az Esti gyorsban elmondta, ő is így látja: aki bírálja Balog püspököt, az megnézheti magát, mindenféle bajt magára von. Steinbach Józseftől szerinte nem várható kritika, ő már Balog lemondása előtt is azt mondta, mindenképpen elfogadja, bármit is döntsön a püspök, és különben is, akinek jó volt a pénz, amit ő hozott, annak legyen jó a személye most is, amikor ínségesebb idők vannak. Steinbachról úgy fogalmazott: „ő tulajdonképpen egy báb, most is Balog fújja a passzátszelet”. Arra a kérdésre, hogy szerinte Balog Zoltán továbbra is nagyon erős ember maradt-e az egyházon belül, Vargha Anikó annyit válaszolt: „a legerősebb”.

A zsinat, amikor megindokolta, mit gondol Balog Zoltán korábbi szerepléséről, akkor „a média elfogult munkatársait” emlegette egy szövegben. Ez a kiszólás a volt kántor szerint azok véleménye, akik vakon mennek Balog püspök után és elfogadják azokat a pénzeket és ingatlanokat, amelyek „vagy járnak, vagy nem”. A lelkészek nagyobb része az értéket képviseli, nem az érdeket, de úgy meg vannak félemlítve, hogy hallgatnak – vélekedett.

Úgy fogalmazott: Balog Zoltán az egyetlen politikus az egyházban, a kormányt képviseli, „ő Orbán Viktor helytartója”. Nem tudni, ők ketten mit tudnak egymásról, ezért egyelőre védik egymást, noha korábban úgy nézett ki, hogy a kormány a sorsára hagyta a volt minisztert – mondta Vargha Anikó. Aki ezt arra is alapozza, hogy a zsinati határozatok között megjelent egy olyan, Balognak „hódoló nyilatkozat”, amelyet mintha csak ő diktált volna, ez szerinte „Sztálinnak is dicséretére vált volna, rettenetes”. Úgy látja: nagyon csúnya, amit Balog most művel, nem törődik azzal, hogy az egyháznak mennyi problémája van ebből, semmit nem ismer el, minden őt ért kritikát nemtelennek és az egyházzal szembeninek állít be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Esti gyors
2024. április 24., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor