„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„A báb az életem”

5/07/2019 12:21

| Szerző: Klubrádió

Eredetileg festőművésznek készült, aztán elcsábította a színház. Bábjait úgy készíti, mint a szobrokat.

2019. július 05. Ötös - részlet 19.07.05. Németh Ilona
48:26
00:00

Lényegében ezzel a mondattal kezdte az interjút Németh Ilona báb- és jelmeztervező a pénteki Ötösben. Munkáiból utoljára két éve nyílt kiállítás, amelyen az egyes színdarabokhoz készült csodálatos alkotásokat láthatta a közönség – kivételesen nem mozgásban. A műsorból az is kiderült, hogy nem csak készíteni szereti a bábokat, hanem tanítani is a készítés módját. Pedagógiai munkássága messzebbre is nyúlik vissza. Rajztanárként kezdett dolgozni mindjárt a főiskola után, de már akkor olyan tantervet állított össze, amely magába foglalt más művészeti ágakat is.

Németh Ilona gyerekkorának nagy részét vidéken, nagyszüleivel töltötte, és már ott, akkor elkezdte izgatni a bábkészítés. Kukoricacsuhéból, tökből születtek első munkái. Mindezt úgy, hogy addig még nem is járt bábszínházban. Iskolásként került Pestre, ahol már komolyabban megismerkedhetett a bábozással, egyik alapítója lett az Orfeo csoportnak.

A 60-as évek végén bejárták az egész világot előadásaikkal. A jobbára képzőművészekből álló együttesük – Németh Ilona elmondása szerint – így tudott részt venni a közéletben, a politikában. Hogy milyen erős hatása is volt művészetüknek, mi sem bizonyítja jobban, hogy volt előadásuk, melyet államilag betiltottak, a csoportot magát, pedig egészen a rendszerváltásig megfigyelték.

Gálvölgyi János kérdésére a bábművész az adásban elmondta, eredetileg festőnek tanult a Képzőművészeti Egyetemen, ahonnan – szintén politikai okokból –  harmadévben eltanácsolták. Később levelező szakon szerezte meg a diplomáját. Ekkor azonban a bábművészet már jobban foglalkoztatta.

Férjével, Fodor Tamás színész-rendezővel is a színház hozta össze. Ekkoriban bővült ki az Orfeo csoport más-más művészeti ágakkal, és a színházi részleget Fodor Tamás hozta létre. Németh Ilona hamar ahhoz a csapathoz csatlakozott. Bár eleinte szemérmesebb volt, és nem szívesen állt ki bábszínészként, erre is volt példa, de a báb- és jelmezkészítés hangsúlyosabbá volt az életében.

A Stúdió K Színházban egy különleges japán bábművészeti formát valósítanak meg. Németh Ilona bábjait, mint egy szobrász, először gipszből készíti, csak azután alakítja ki az erős, papírmasé figurát. Az  arcokat általában maga találja ki, de az Emberszag című előadásban például már vannak olyan felismerhető figurák, melyek egyes művészek arcát idézik meg.

Németh Ilona az Ötösben elmondta azt is, hogy rengeteg bábjával együtt él, a lakás minden pontján található egy-egy alkotás. Ezek közül néhányat újra felhasznál. Most is épp egy ilyen munkában van: a Színművészeti Egyetem egy vizsgaelőadására készíti új bábjait.

A műsort a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. 

Ötös
2019.07.05. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János