„Támogassa
Reggeli gyors

2011 óta megállíthatta volna az Európai Bizottság Orbánt

7/07/2021 12:42

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament szerdán foglalkozik a magyar melegellenes törvénnyel, és elfogadnak egy határozati javaslatot, amiben megírják az Európai Bizottságnak, hogyan tudna fellépni Orbán túlkapásai ellen. Eddig is tudták, de most a parlamenttől megkapják a sorvezetőt.

Orbán Viktor nem állt ki az Európai Parlamentben azon a szerdai vitán, amelyen a melegellenes úgynevezett pedofiltörvény volt a téma. Mi ennek az üzenete? - kérdezte a Reggeli gyorsban Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund elemzőjét.

2021. július 07. Reggeli gyors - részlet 21.07.07. Hegedűs Dániel
11:23
00:00

Hegedűs szerint Orbán távolmaradása összhangban áll a kormányfőnek az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzeléseivel, amiket nemrég nyilvánosságra hozott, és amiben az EP szerepét feleslegesnek és eltúlzottnak nevezte, illetve hatáskörének csökkentését kezdeményezte. Másrészt ténylegesen az európai politikai folyamatok szintjén szerinte ez valójában irreleváns. "Egyszerűbbé teszi a mai vitát, ami várhatóan a javaslat elfogadásával fog végződni. Öt politikai csoport támogatja az EP-ben" - mondta.

Szerinte az EP mai határozatának már nem is Magyarország a fő címzettje, és nem a magyar kormányt akarják rávenni arra, hogy változtasson, hanem az Európai Bizottságra és a többi tagállamra fókuszál: "fölöttük akar nyomást kiépíteni, hogy vegyék komolyan a jogállamiság és emberi jogok védelmét".

Orbánnak március óta az a célja, amióta elhagyta a Néppártot, hogy az európai szélsőjobboldali pártokkal újabb frakciót hozzon össze, de Hegedűs szerint ez a konkrét melegellenes lépés nem feltétlenül segíti őt ebben, mivel a nyugat európai szélsőjobboldal nem homofób, és az ő soraikban is megütközést kelthet.

Hegedűs szerint az Európai Bizottságnak 2011 óta meg lenne a lehetősége, hogy megakadályozza a kormány terveit, hiszen eddig minden kötelezettségszegési eljárásnál lehetősége lett volna még korán felfüggesztetni a kérdéses magyar jogszabályok alkalmazását. Erre most is van lehetőség, mondta Hegedűs, aki szerint most először az EP határozati javaslata ezt az eljárási stratégiát is felvázolja: gyorsított kötelezettségszegési eljárásra van szükség, majd a bizottság gyorsított eljárást és átmeneti intézkedések alkalmazását kérheti az Európai Bíróságtól, ami azt jelenti, hogy rögtön az eljárás elején, felfüggesztethetik a kérdéses magyar jogszabályok alkalmazását. Tehát hiába van hatályban, a melegellenes törvényt nem lehetne alkalmazni. "Ezzel a stratégiával simán megelőzhető lett volna a CEU elüldözése, a civilellenes törvény, de látható, hogy az Európai Bizottság ettől mindig visszarettent, mert nem akart politikai konfliktust a magyar kormánnyal, de most kerek-perec leírják, mi az a stratégia, amivel megakadályozható lenne az alkalmazása".