„Klubrádió
A lényeg

Így épült be Pikóék csapatába a fideszes troll

11/09/2019 12:29

| Szerző: Klubrádió

Évek szisztematikus munkája során kiépített kamuprofillal épült be egy fideszes troll Pikó András (a Klubrádió volt műsorvezetője) kampánycsapatába, hogy aztán szivárogtasson a kormánylapoknak – közölte a C8 Civilek Józsefvárosért egyesület a Facebookon.

A C8 tájékoztatása szerint a Fidesz kamuprofil-hálózatának és dezinformációs kampányának része az eset. Azt írták, a Pikó András polgármester-jelöltségéhez kapcsolódó zárt csoportjuk tagfelvételi eljárása nem volt automatikus, de – ahogyan utólag látható – nem működött tökéletesen. Akivel közösségük tagjainak sok közös ismerőse volt, és jelentkezett támogatónak, örömmel látták.

 
Az állítólagos Mata Vivien profilja (kép: C8, Facebook)
 

A troll mögött nem tudni, ki húzódik meg: a profilon feltüntetett név Mata Vivien, aki, bár születési évszámát 1985-re adta meg, profilképe szerint (amit a Vice-ból lopott) ennél idősebb lehet. Mata Vivien nem létezik, a kamuprofilhoz egy létező amerikai nő, Barbara Roberts képét használták fel, a nő a róla szóló, idézett cikk szerint környezetvédő aktivista. „Vivien” az évek során viszont, oldalkedvelései és ismerősei alapján, szisztematikus munkával beépült több baloldali, budapesti, kifejezetten józsefvárosi közösségbe. A közösségi médiában aktivista ismerősöket szerzett. A valódi életben nem, hiszen, mint írták, Mata Vivien nem létezik.

„Vivien” egyébként azzal bukott le, hogy a sok aktivista, ellenzéki oldalon kívül egy sajátos érdeklődési köre van: a tordasi Fidesz és a Tordas SE. Az a Tordas SE, amelynek – mint írták – elnöke Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetfőnöke, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ korábbi igazgatója, mostanában politikai elemző, aki gyakran szerepel a közmédiában és a KESMA különböző felületein.

 

Itt olvashatják a C8 civil szervezet bejegyezését: