„Klubrádió
Reggeli gyors

Zöldtetőkkel a villámárvizek ellen

4/08/2021 20:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Egyre több a villámárvíz az országban; Kis Anna, az ELTE Meteorológiai Tanszék tanársegédje szerint el kell kezdeni alkalmazkodni a változásokhoz. Lehet mérsékelni a hatásokat: városi környezetben jó lehet egyebek mellett a sok betonfelszín helyett a vízáteresztő burkolatok használata, a csatornarendszerek túlterheltségének csökkentése és a zöldtetők kialakítása is.

2021. augusztus 04. Reggeli gyors - részlet 21.08.04. Kis Anna
07:08
00:00

Az elmúlt hónapokban az országban többször találkozhattunk villámárvizekkel. Ebben a cikkben például több videón is látható, ahogy Csepelen az eső szinte megbénította a forgalmat július elején, többen csak a vízben gázolva tudták megközelíteni autójukat.

Kis Anna, az ELTE Meteorológiai Tanszék tanársegédje elmondta: a villámárvizek, ahogy a nevükben is benne van, nagyon hirtelen alakulnak ki. Ilyenkor az átlagosnál több csapadék hullik le rövid időn belül, tehát 1-3 óra alatt akár több tíz milliméter is egyszerre. Ez nem új jelenség, viszont úgy tűnik, egyre nagyobb figyelmet kap, mert egyre inkább érinti a beépített területeket is, ahol emberek élnek, és egyre több károkat okoz. A klímaváltozás hatására egyre nagyobb mennyiségű csapadék tud hullani egyszerre, tehát az extrém csapadékesemények intenzitása és gyakorisága is növekszik. Arról is beszélt, hogy ezeket legfeljebb néhány órával lehetne előrejelezni, amihez is hozzájárul, hogy kis területen jelentkeznek.

Részletezte: ezek kialakulása egyrészt a melegedéssel áll összefüggésben: ha melegebb a légkör, az nagyobb mennyiségű vízgőzt képes magában tartani, és több is tud kihullani. Másrészt az áramlások megváltozására vezethető vissza; a ciklonpályák is módosulnak, és a csapadékrendszerek is lassabban mozognak, mint korábban, ezért több ideig tartózkodnak egy helyen. Globálisan felmelegedés tapasztalható, de regionálisan eltérések vannak, nem egyenletesen melegszik a Föld minden pontja. A felmelegedés erőteljesebb az északi sarkvidéken, megváltozik a hőmérsékleti kontraszt a trópusok és sarkvidék között, ezáltal az áramlási viszonyok is megváltoznak.

 
Zöldtetős lakóépület Vancouverben
(fotó: NNECAPA Photo Library / Flickr.com)
 
 

Kis Anna hangsúlyozta: hosszabb távon gondolkodva mindenképpen kell valamit tenni ezeknek a változásoknak a megfékezéséért, a kibocsájtáscsökkentést fontosnak tartja, de valóban nem holnapra éreznénk a hatást, mert az éghajlat összetett rendszer. El kell kezdeni alkalmazkodni a változásokhoz, mert gyakorlatilag nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy valami megváltozott.

Vannak lehetőségek arra, hogy mérsékeljük a hatásokat. Városi környezetben jó lehet a sok betonfelszín helyett a vízáteresztő burkolatok használata. A csatornarendszerek túlterheltségét azzal lehet enyhíteni, hogy hozzácsatolunk kisebb tavakat, víztározó felületeket. Megoldást jelenthet a zöldtetők kialakítása is, mert a növényzet felfogja a víz egy részét, és ez is késleltetést jelent (akárcsak az előző pont, amit említett), nem egyszerre zúdul le az összes víz az utcákra. Természetes árkok, esőkertek kialakítása is jó ötlet.

Ahol inkább természetes vegetáció található meg, például falusias környezetben is nagy károkat okozhatnak a villámárvizek, ha kisebb patakok vannak, amelyeknek szűk a medre és nem is nagyon tisztítják. Egyrészt a meder tisztítása lehet jó felkészülés, másrészt vannak példák arra, hogy rönkgátakat létesítenek, amelyek legalább a hordalékot felfogják.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: NNECAPA Photo Library / Flickr.com

Reggeli gyors
2021.08.04., szerda 07:40
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert