„Klubrádió
A lényeg

Sávlezárással, ülősztrájkkal tüntettek diákok

8/12/2022 16:00

| Szerző: Klubrádió

Országszerte tiltakoztak több tanár kirúgása ellen csütörtökön: ülősztrájkot tartottak a Blahán, sávlezárás volt a Szentendrei és az Üllői úton és 136 iskolában sztrájkoltak a tanárok. 

Csütörtök reggel újabb akciókkal folytatódott a pedagógusok kirúgása ellen, továbbá a tanárok sztrájkjogának korlátozása, valamint az oktatásügy helyzetének javítása és a tanárok bérrendezése miatt indult tiltakozási hullám. Legalább 136 iskola tanárai csatlakoztak az országos ülősztrájkhoz.

Ülősztrájkkal demonstráltak a Karinthy Frigyes Gimnázium tanulói az iskola hat tanárának múlt heti kirúgása ellen. A pedagógusok képei alá közös emlékeket és üzeneteket írtak.

A Sándor-palota előtt is tüntettek reggel: oktatáspolitikáról szerettek volna konzultálni a pedagógusok és a támogató szülők, de a korábbi tapasztalataik alapján „olyan közönnyel és cinizmussal találkoztak" a korábbiakban, amelyet a legjobban a követelésekből hajtogatott papírrepülők tudtak jelképezni, hiszen legalább ilyen lehetetlennek érzik azt, hogy a mindennapi tapasztalatból eredő igényeik eljussanak a döntéshozó szervekhez – számolt be a hvg.hu. A felszólalók Novák Katalin kabinetirodája elé sárga rózsákat tűztek, hogy emlékeztessék ezzel a köztársasági elnököt a magyar oktatás elmaradt reformjára, a pedagógus szakma ellehetetlenítésére, és mind a tanulókat, mind a pedagógusokat érő terhelés aránytalan megnövekedésére.

A Kosztolányi Dezső Gimnáziumban eltemették a közoktatást:

A budapesti XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kincskereső Tagiskolájának teljes szülői közössége szolidaritását fejezi ki az országos pedagógussztrájk napján az iskola dolgozóival és pedagógusaival, ezért úgy döntöttek, hogy egyetlen gyereket sem visznek ma iskolába. Üresek maradtak a tantermek.

A Radnóti Gimnázium diákjai és tanárai a városligeti Királydombon demonstráltak. A kőbányai Szent László Általános Iskola 606 tanulójából csak 21-et küldtek be a szülei, így támogatva a tanárok egész napos munkabeszüntetését. A Szinyei Merse Pál Gimnáziumban is ülősztrájkkal fejezik ki szolidaritásukat – megtöltötték a lépcsőt a diákok.

Gördülő sztrájkot tart a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanárainak többsége: a hatvantagú tantestületből 51-en csatlakoztak, a diákok ülősztrájkkal támogatják őket.

Élőláncot vontak az újbudai József Attila Gimnázium köré, ahol 11 tanár sztrájkolt a hírek szerint. Ugyancsak élőláncot alkottak a Móricz Zsigmond Gimnázium előtt: diákok sorakoztak fel a budai iskolánál.

A Lauder Javne Iskola előtt a Budakeszi úton folyamatos flashmobot tartottak a tanárok és az iskolai dolgozók transzparensekkel reggel héttől délig. A forgalmat nem zavarták, csak akkor mentek ki a zebrára, amikor zöld lett a lámpa. Olvasói beszámoló szerint az autósok, buszok, furgonok dudálással jelezték támogatásukat. Az iskolában a gyerekek 9-től 1 órás ülősztrájkot tartottak a lépcsőn és a folyosón.

Hasonló mértékű szolidaritást kívánnak a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium tanárai, mint amit ők kaptak. A több mint 600 gyerek közül 432-t nem küldtek csütörtökön be a szülei, a bent lévő gimnazisták nagy része pedig ülősztrájkkal fejezte ki támogatását.

A Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium diákjai a Leövey Klára Gimnázium diákjaival közösen tartottak reggel demonstrációt, hozzájuk csatlakozott pár száz diák a környező iskolákból, tanárokkal és szülőkkel együtt. Elfoglalták az Üllői út egyik sávját, énekeltek, és azt skandálták: "Mit akarunk? Szabad oktatást. Mikor akarjuk? Most. És miért? Mert a csend nem rend."

Egyházi és állami iskolák fogtak össze a 22. kerületben: a Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közös akcióval indította a napot, melyen egy nyilatkozat is elhangzott. A két intézmény pedagógusai mellett támogató szülők és diákok is részt vettek

Csaknem négyszáz tanár sztrájkolt Szegeden.

„A Miskolci Herman Ottó Gimnázium 39 tanára is részt vesz a mai sztrájkban, a kirúgott kollégák melletti szolidaritásunkat is szeretnénk kifejezni" – írja Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik képviselője.

A szolnoki iskolákban több mint 150-en sztrájkoltak és 25-en polgári engedetlenséggel tiltakoztak a közoktatás állapota és a megfélemlítő intézkedések ellen.

Sopronban is több intézményben sztrájkolnak a pedagógusok, összesen csaknem hetvenen. A Széchenyi István Gimnázium, a Lackner Kristóf-, Deák Ferenc- és Gárdonyi Géza Általános Iskola és a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum tanárai is csatlakoztak az országos sztrájkoz, többen polgári engedetlenség formájában

Dunakeszin nemcsak támogatást, mézeskalácsot is kaptak a tanárok ma reggelre. A városban az összes általános iskola és a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium elé is üzeneteket írtak a szülők a csütörtöki iskolakezdésre. A különböző formájú süteményekre a Veletek vagyunk! felirat és a bekarikázott felkiáltójel került.

Közös nyilatkozatot tettek közzé a csömöri helyi intézmények a pedagógus sztrájk támogatásáról: az iskolákhoz többek között az egészségház és az országos evangélikus fenntartású óvodák is csatlakoztak. Az intézmények elé mindenhova kikerült a szolidaritás szimbóluma, a bekarikázott felkiáltójel.

A teljesség igénye nélkül volt még sztrájk Pestszentlőrincen, Csepelen, Szigetszentmiklóson, Fóton, Tatán, Pilisvörösváron, Békéscsabán. A tiltakozó iskolák teljes listáját a Tanárok a tanárokért oldalán találhatják meg.

(via hvg.hu)