„Klubrádió
A lényeg

14 évet kapott a "szlovák Polt Péter"

21/09/2021 10:18

| Szerző: Klubrádió

A szlovák különleges ügyészség egykori vezetője, Dusan Kovácik fellebbezett az ellen a bírói döntés ellen, ami teljes vagyonelkobzásra és 14 év börtönre ítélte a férfit. A volt különleges ügyészt korrupcióval, hivatali visszaéléssel és egy bűnszövetkezet támogatásával gyanúsították, és minden vádpontban bűnösnek találták.

A bazini különbíróság bírója, Pamela Záleská az ítélet indoklásában kiemelte: a büntetési tétel megállapításánál figyelembe vette, hogy egy volt különleges ügyész ül a vádlottak padján, akinek legfőbb feladata a bűnözők elleni harc kellett volna, hogy legyen. „Nincsen ennél nagyobb elkövető” – fogalmazott a bíró.

A Kovácik által korábban vezetett különleges ügyészség a legsúlyosabb bűncselekmények feltárásáért volt felelős, írja a Telex. A 2004 óta hivatalban volt Kovácikot 2020 októberében vették őrizetbe egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő társaságában. Mindkettőjüket azzal gyanúsították, hogy segítséget nyújtottak egy meg nem nevezett bűnszövetkezetnek. Annyi tudható, hogy az ügyész hét éve elkaszálta a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Ladislav Basternák vállalkozó adóügyei miatt indult vizsgálatokat. Később Basternákot elítélték. Basternák egyik cége nagyobb összegeket utalt Robert Kalinák akkori belügyminiszter számlájára. A tranzakciókat a két érintett azzal magyarázta, hogy egy korábbi kölcsön visszafizetéséről volt szó.