„Klubrádió“
A képzőművészet vajon mi?
Kovátsműhely

A képzőművészet vajon mi?

Hogyan látnak a festők? Beszélhetünk-e művészetről egy falra szigszalagozott banán esetében? Hogyan működik napjainkban egy képzőművészeti galéria? A Kovátsműhely vasárnapi adásában a képzőművészet volt a témánk. A képzőművészek különleges látásmódjának titkát Farkas Gábor Gábriellel vitattuk meg, de velünk volt Kováts Kristóf, a leányfalui Aba-Novák Galéria vezetője, Aba-Novák Vilmos unokája és hagyatékának kezelője is.

Bakelit és léghajó
Galaxis kalauz

Bakelit és léghajó

Június 3-án tartották a lemezboltok világnapját. A Galaxis kalauz 89. epizódja ezen a héten arra kereste a választ, hogy vajon vásárolunk-e még lemezeket; hogy miként jelenhet meg a múlt a képzőművészetben; valamint hogy régen tényleg minden jobb volt-e.

Száz éve indultak el az első gyermekvonatok
Klubdélelőtt

Száz éve indultak el az első gyermekvonatok

1920-ban indultak el az első gyermekvonatok többek között Hollandiába, hogy segítségre szoruló gyerekek pár hónapot külföldön tölthessenek. Erről (is) beszélgetünk Réthelyi Orsolyával, de a Klubdélelőttben vendég lesz tudós, újságíró, könyvkiadó, fotós és dramaturg is. Tartsanak velünk szombaton délelőtt!

Levendula - nemcsak illatos, finom is
Reggeli gyors

Levendula - nemcsak illatos, finom is

Az illatát sokan szeretik, de inkább a molyok jutnak róla eszünkbe, mint a gasztronómia. Pedig a levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Magyarországon az első levendula ültetvényt Bittera Gyula gyógynövényszakértő telepítette. A francia levendula meghonosításával világviszonylatban is elismert, kiváló minőségű terméket sikerült előállítania; a tihanyi levendula világhírűvé lett.

Ismét adásban a Café Péntek
Café Péntek

Ismét adásban a Café Péntek

A karanténidőszak alatt rengeteg kulturális program elmaradt, így a Kléubrádió kulturális ajánlóműsora is csak a Dobszerda mellékleteként működött Kiscafé néven. Most viszont, ahogy az élet is kezd visszarázódni, pénteken esténként ismét jelentkezik Váradi Júlia Café Péntekje.

Nádasdy Ádám: Mellé
Belső közlés

Nádasdy Ádám: Mellé

A költészet napjától az egész karanténidőszak során a Klubrádió honlapján minden nap közzétettünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. A sorozat a jövő hét végéig tart. Ma Nádasdy Ádám Mellé c. versét hallgathatják meg a szerző előadásában.