„Klubrádió“

Keresés az archívumban

Hetes Stúdió (2020. július 11., szombat 15:00)

Műsorvezetők:
Dési János
Szénási Sándor
Neuman Gábor
Lampé Ágnes
Hardy Mihály

2020. július 11., Szombat 15:00

Magyarország legszegényebb településein szinte elkerülhetetlenül sodródnak bele a kamaszok a kábítószer-fogyasztás csapdájába. A szülők közmunkán, napszámon, a fiatalok ki vannak téve a kereskedőknek. Az állam pedig segítség helyett büntet: alkalmatlanná nyilvánítja a szülőket a nevelésre, a fogyasztó fiatalok pedig gyermekotthonba kerülnek. Csakhogy ezekben a speciális gyermekotthonokban nem kapják meg azt a figyelmet, amiért odakerültek. Boros Ilona, a TASZ munkatársa rendszeresen kap ehhez hasonló megkereséseket a kétségbeesett szülőktől. Vele beszélgettünk.

Szerb Antal került a kultúrharcos politika célkeresztjébe. A munkaszolgálatban 1945-ben megölt népszerű magyar írót okolta egy tévéműsorban Ifj. Lomniczi Zoltán azzal, hogy miatta kap az iskolákban a világirodalom jóval nagyobb súlyt a magyar irodalomnál. A magyarázat szó szerint pofonegyszerű: a Szerb-féle világirodalom-történet jóval vastagabb, mint az ugyancsak általa írt magyar irodalom története. Az, hogy a jogász kijelentései a szakértelemnek még a csíráit is nélkülözik a történet kevésbé jelentős oldala. A nagyobbik baj az, hogy a Századvég jogi szakértőjéről és főként a kormánypárti média mindennapos szereplőjéről beszélünk. Így van okunk van azt gondolni, hogy amit ő mond, az voltaképpen a kormány hangja és üzenete. Józsa Márta összeállítása.

Kádár János ellentmondásos alakja a magyar történelemnek, csakúgy, mint az emlékezete. A Kádár-nosztalgia ma is erősen él a társadalomban, ezt több kutatás is megerősítette már. Ahogy Bárány Balázs történész fogalmazott: Kádár emlékét se kiköpni, se lenyelni nem tudjuk. Bárány Balázzsal beszélgettünk erről.

Minek köszönhetjük, hogy Magyarországon nem volt tömeges koronavírusos megbetegedés? Lesz-e saját oltóanyaga Magyarországnak? Milyen új ajánlásokat fontolgat a WHO a második hullám megfékezésére? Ezekről és más fontos kérdésekről beszélgetett WHO magyarországi igazgatójával, Ledia Lazerivel Csernyánszky Judit.

Megbeszéljük a hét legfontosabb eseményeit Buják Attilával és Unyatyinszky Györggyel és a hallgatókkal.

Várja önöket Lampé Ágnes.

Útszélen (2020. július 09., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2020. július 09., Csütörtök 15:00

Mi szükség van iskolarendőrségre? Helyes-e, hogy rendőrök intézkednek ha drogproblémáról, hajléktalanokról vagy éppen koldusokról van szó? Miért egyre erőteljesebbek a romák elleni rasszista fellépések? Hogyan lehetne elkerülni a rendőrállam kiépülését és miért téma világszerte a karhatalom jogosítványainak visszaszorítása? Szociális munkásokra, pedagógusokra és más szakemberekre kellene bízni a most rossz helyre kiosztott feladatokat – mondják hazai és nemzetközi tapasztalataik alapján fiatal roma értelmiségiek.

Egy gyermek tulajdonában lévő lakást árverezett el - vélhetően tévedésből - a végrehajtó. Az utcára került egy három gyermekes anya minden segítség nélkül, miközben az önkormányzat, a gyámügy, a gyermekjóléti szolgálat karba tett kézzel nézte a család nincstelenné válását. Ügyvédre nincs pénzük, így reménytelen a jogi elégtétel. Egy jogi és pénzügyi tanácsadó a segítségükre sietett – ingyen.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. július 08., szerda 09:00): Jávor Benedek és Falus András

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. július 08., Szerda 09:00

Az első vendég Jávor Benedek volt, aki Budapest főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője, eme tisztségében a magyar fővárost képviseli az Európai Unióban, kapcsolatot tart az uniós intézményekkel, érdekképviseletet lát el. Para-Kovács Imre arról kérdezte, a Budapestet ért kormányzati elvonások milyen módon pótolhatók EU-s forrásokból.

Őt Falus András - professor emeritus, immunológus, akadémikus - követte, akit az akadémiai elnökválasztásról kérdeztünk.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. július 02., csütörtök 09:00): Mikecz Dániel és L. László János

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. július 02., Csütörtök 09:00

Lampé Ágnes vendégei:

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója, akivel a politikai közösségimédia-használatról beszélgettek, melyben mintha kisebb irányváltás volna megfigyelhető a kormányfő kommunikációs csapata részéről. A cél a közélet iránt kevéssé érdeklődők bevonása, ezért újfajta hangnemet és újabb platformokat igyekeznek használni. Orbán Viktor uborkakovászolásának híre a Karmelita kolostorban olyanokhoz is eljutott, akik amúgy nemigen olvasnak közéleti tartalmakat. A cél: az erős, de emberarcú politikus bemutatása - nemcsak a politikai uborkaszezonban.

L. László János, a már több mint 150 számnál tartó, nemrég SozialMarie-díjat nyert Nyomtass Te is! főszerkesztője mesélt a kezdeményezés sikereiről, kihívásairól és tapasztalatairól. Céljuk, hogy kistelepüléseken élőket érjenek el valódi hírekkel, ahová a kormányzati kommunikáción kívül viszonylag kevés politikai tartalom jut el.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. július 01., szerda 09:00): Dombos Tamás és Balkányi László

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. július 01., Szerda 09:00

Para-Kovács Imre első vendége Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője volt, akivel a Pride-ról, a magyar kormány gender-ellenes és az LMBTQI emberek elleni politikájáról beszélgettek.

Őt dr. Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi munkatársa követte, akivel az aktuális koronavírus-helyzetről beszélgettek.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 30., kedd 09:00): Forgács Imre és Szkárosi Endre

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. június 30., Kedd 09:00

Dési János beszélgetőpartnerei:

Forgács Imre közigazgatási szakember, volt igazságügyi és rendészeti miniszter, akivel az önkormányzatiság kivéreztetéséről beszélgettek.

Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke, akivel politika és kultúra találkozásáról beszélgettek (nem a boncasztalon).

 

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 23., kedd 09:00): Gábor György és Majtényi László

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. június 23., Kedd 09:00

Dési János első vendége Gábor György vallásfilozófus volt, akivel a szoborállításokról és szobordöntésekről beszélgettek. Őt Majtényi László, az EKINT (Eötvös Károly Közpolitikai Intézet) elnöke követte, akivel azt vitatták meg, a vírushelyzet idején az Orbán-kormány milyen jogi helyzetet alakított ki a demokrácia visszaszorítása érdekében.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 11., csütörtök 09:00): Kiss Ambrus és Polónyi István

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. június 11., Csütörtök 09:00

Lampé Ágnes vendégei:

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, akivel a fővárost érintő elvonásokról és a kormány és Budapest közötti viszonyról kérdezett; és

Polónyi István oktatáskutató, akit az újabb hat állami felsőoktatásból kivont egyetemről és a felsőoktatási átalakításokról faggatott.

 

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 08., hétfő 09:00): Pilz Olivér és Ungváry Krisztián

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. június 08., Hétfő 09:00

Szénási Sándor első vendége Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, matematika-fizika-biológia szakos tanár volt, aki kollégáival nemrég egy nyílt levelet fogalmazott meg, amiben a pusztuló oktatásra, illetve annak következményeire és veszélyeire hívta fel a figyelmet. A pedagógusnap után arról is kérdeztük őt, hogyan látja azt a folyamatot, amelyben a pedagógusok elveszítik a közalkalmazotti státuszukat, cserébe magasabb bért kapnak - ha kapnak.

A második vendég Ungváry Krisztián történész volt, akinek nemrég jelent meg cikke Ami fáj, és aminek nem kellene fájnia címmel Trianon 100. évfordulója kapcsán. 

Több fontos változásnak is történnie kellene ahhoz kül- és belföldön, hogy enyhüljenek Trianon káros következményei, és ne folytatódjon tovább száz év múltán is a károkozás. Nem az elvesztett szántókat, bányákat kellene fájlalni, hanem a más államok fennhatósága alá kényszerített magyarok elnyomását, kultúrájának fokozatos kiszorítását. De meg kellene szűnnie a belpolitikai hergelésnek, is, annak, hogy a kormányoldal az ellenzéket kizárná a nemzetből. Bár a mai ellenzék egy részének, főleg az MSZP-nek vannak mulasztásai a határon túli magyarok kapcsán, ez ügyben nem lehet egy kalap alá venni a baloldalt – mondta Ungváry Krisztián történész.

Útszélen (2020. június 04., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2020. június 04., Csütörtök 15:00

A Down-szindrómás gyermekek korai fejlesztése megfelelőnek mondható Magyarországon – legalábbis Budapesten, vagy a nagyvárosokban, de még itt is szükség lehet a szülői éberségre, hogy megtalálják a lehetőségeket. Tatabánya nincs túl messze a fővárostól, de már ott is hátrányt jelent, hogy kevés, vagy nagyon drága a fejlesztés lehetősége. Még nagyobb probléma, hogy utána alig van valami: nincs integrált oktatás, a gyermekek nem készülhetnek fel a társadalmi beilleszkedésre. Van, aki azért költözik  Nyugat-Európába, hogy ne hagyja elveszni az itthoni korai fejlesztés eredményeit. Ezt erősíti meg egy gyógypedagógus is, aki elmondja, hogy remek új módszerek vannak a világon, sok pedagógus szívesen képezné is magát, de ezt többnyire csak saját pénzből teheti.

A műsor második felében debreceni nehéz sorsokról beszélgetünk. Megszólal egy anya, aki két gyermekét havi 80 ezer forintból neveli és egy rokkant asszony, akinek a jövedelme kevesebb, mint az önkormányzati lakásának bérleti díja.  Beszélgetek egy üzletasszonnyal is, aki igyekszik gondoskodni róluk de elmondása szerint, napról napra egyre több mélyszegénységben élővel kerül kapcsolatba Debrecenben, egy olyan városban, ahol a hírek szerint dübörög a gazdaság.

Útszélen (2020. június 04., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2020. június 04., Csütörtök 15:00

A Down-szindrómás gyermekek korai fejlesztése megfelelőnek mondható Magyarországon – legalábbis Budapesten, vagy a nagyvárosokban, de még itt is szükség lehet a szülői éberségre, hogy megtalálják a lehetőségeket. Tatabánya nincs túl messze a fővárostól, de már ott is hátrányt jelent, hogy kevés, vagy nagyon drága a fejlesztés lehetősége. Még nagyobb probléma, hogy utána alig van valami: nincs integrált oktatás, a gyermekek nem készülhetnek fel a társadalmi beilleszkedésre. Van, aki azért költözik  Nyugat-Európába, hogy ne hagyja elveszni az itthoni korai fejlesztés eredményeit. Ezt erősíti meg egy gyógypedagógus is, aki elmondja, hogy remek új módszerek vannak a világon, sok pedagógus szívesen képezné is magát, de ezt többnyire csak saját pénzből teheti.

A műsor második felében debreceni nehéz sorsokról beszélgetünk. Megszólal egy anya, aki két gyermekét havi 80 ezer forintból neveli és egy rokkant asszony, akinek a jövedelme kevesebb, mint az önkormányzati lakásának bérleti díja.  Beszélgetek egy üzletasszonnyal is, aki igyekszik gondoskodni róluk de elmondása szerint, napról napra egyre több mélyszegénységben élővel kerül kapcsolatba Debrecenben, egy olyan városban, ahol a hírek szerint dübörög a gazdaság.

Útszélen (2020. május 28., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2020. május 28., Csütörtök 15:00

A rendeleti kormányzás időszakában olyan jogszabályt szavazott meg a kormánypárti többség, amely nem teszi lehetővé többé azt, hogy nemi identitásában mindenki annak vallja magát, aminek érzi, vagy aminek akarja. Ez az a törvény, amely – a világon egyedülállóan – kötelezővé teszi a születéskori nem feltüntetését az okmányokban, ellehetetleníti és veszélybe sodorja a transznemű és transzszexuális polgártársainkat Becslések szerint legalább hatvanezer magyar állampolgárt érint a tiltás és szembe megy nem csak az emberi jogi ajánlásokkal, hanem a nemzetközi kötelezettségekkel is.

Az Országos Roma Civil tanács azért alakult, hogy összefogja a civil szerveződéseket és olyan ügyekben nyújtson segítséget, mint például a romák oktatása, munkahelyi felzárkóztatása. A járvány idején azonban az összefogás új értelmet kapott: a leszakadó rétegeknek azonnali segítséget nyújtanak abban, amire éppen szükség van. Ha kell tisztítószert visznek, ha kell laptopot az oktatás nélkül maradt gyerekeknek. Romák, akik segítenek – nem csak romáknak.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. május 21., csütörtök 09:00): Gémesi György és Lantos Gabriella

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. május 21., Csütörtök 09:00

Lampé Ágnes beszélgetőtársai

- Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere, akivel arról beszélgetett, hogy a helyi önkormányzatok helyett a megyei önkormányzatok kapnak jogot arra, hogy a nagyobb értékű beruházásokat végrehajthassák;

- Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, aki Tanárok és orvosok halálközeli élményei pandémia idején címmel írt egy cikket a napokban, és az újrainduló egészségügy volt a reggeli beszélgetés témája, illetve a járvány következményei.

Megbeszéljük... (2020. május 18., hétfő 16:00)

Műsorvezetők:
Bolgár György
Dési János
Szénási Sándor

2020. május 18., Hétfő 16:00

Vendégek és témák:

Kéri László politológus – az Orbán-kormány és a válságkezelés. mi történt az elmúlt hetekben?

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász – egyre több területet vonnak el Káslertől

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke – gazdasági válság. növekvő munkanélküliség, sorra bedőlő cégek

Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense – rém- és álhírek a közösségi oldalakon járvány idején

Műsorvezető: Szénási Sándor

Hetes Stúdió (2020. május 16., szombat 15:00)

Műsorvezetők:
Dési János
Szénási Sándor
Neuman Gábor
Lampé Ágnes

2020. május 16., Szombat 15:00

Ismét rólunk vitáztak az Európai Parlamentben, mert a koronavírus legválságosabb napjaiban a magyar kormányfő egyik legfontosabb intézkedésének hatalma korlátlan kiterjesztését tartotta.

Ezekről beszélgettünk három szakértővel: Milan Nič-csel, a Német Külügyi Tanács európai vezetőjével, Heather Conleyval, aki az amerikai agytröszt, a SCIS európai osztályveztője, valamint Charles Kováccsal, a Lapcom igazgató tanácsának volt elnökével, aki jelenleg a Global Research Partnership tanácsadója.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. május 11., hétfő 09:00): Szalai Erzsébet és Ligeti Miklós

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. május 11., Hétfő 09:00

Szénási Sándor beszélgetőtársai:

- Szalai Erzsébet szociológus, aki a Mércén megjelent Koronavírus és a jövő alternatívái című írásáról beszélt, amiben azzal foglalkozik, hogy milyenek a koronavírus járvány utáni politikai és gazdasági változások lehetőségei.

- Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, akit annak kapcsán kérdezett, hogy a rendeleti kormányzás alatt a kormány hozott egy olyan rendeletet, miszerint az eddigi 15+15 nap helyett 45+45 napra hosszabbították meg a közérdekű adatok kiadásának határidejét.

Útszélen (2020. április 30., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2020. április 30., Csütörtök 15:00

Felmérhetetlen következményei lesznek annak, hogy megszakították a mozgássérültek rehabilitációját. A kerekesszékben élő emberek az átlagnál is jobban kitettek a veszélyeknek és gond az, hogy a 65 év alatti mozgássérültek nem kapnak olyan típusú segítséget az önkormányzatoktól, mint például a nyugdíjasok.
A műsor kerekesszékben élő vendégei: Vincze Zoltán filmrendező, operatőr, antropológus, Vaszil György építési vállalkozó és Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel című filmből ismert színész, influenszer.
 
Roma festőművészek szerveznek online jótékonysági aukciót, melynek bevételét egy-egy általuk megnevezett alapítványnak vagy egyházi szervezetnek adnak. Úgy vélik: a művészek dolga a segítség, különösen járvány idején fontos, hogy támogassák a szegregátumokban élőket. Az akcióhoz nem roma festőművészek is örömmel csatlakoztak.
Vendégeink: Sárközi Lóránt, a Dikh TV főszerkesztője, Kunhegyesi Ferenc, Tamus István és Káli-Horváth Kálmán festőművészek.

Klubdélelőtt (2020. április 25., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2020. április 25., Szombat 09:00

Ismét tragikus hét van mögöttünk, komoly szaktekintélyek, csodálatos emberek távoztak közülünk: Létay Vera filmkritikus és dramaturg, több mint harminc éven át dolgozott a Filmvilág főszerkesztőjeként, 84 éves korában ment el; Győrffy Miklós a televíziózás és rádiózás legendája, 76 éves volt; Pulai Miklós közgazdász, a Világbank magyarországi kormányzója, a Németh-kormány mellett a gazdasági reformbizottság elnökhelyettese, a Magyar Bankszövetség főtitkára, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökhelyettese. 94 éves volt.

9.00 Tóth Brigitta spanyolországi tudósító

9.30 Dr. Kövesd Zsuzsa orvos, producer, kórházi menedzser

10.00 Erdélyi Tibor Kossuth-díjas néptáncos, fafaragó, szobrászművész

10.30 Gayer Ferenc, a Budapest Ragtime Band vezetője, nagybőgőse, 65 éves, születésnapján köszöntjük.

11.00 Kammerer Zoltán háromszoros olimpia bajnok, kajaklegenda, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése után, az 1972-es verseny óta ő lenne az első sportolónk, aki két megnyitón is a magasba tarthatja nemzetünk lobogót.

11.30 Az emlékezés fél órája: Létay VeraGyőrffy MiklósPulai Miklós

Megbeszéljük... (2020. április 24., péntek 16:00)

Műsorvezetők:
Bolgár György
Dési János
Szénási Sándor

2020. április 24., Péntek 16:00

Bolgár György vendégei:

- Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, a Egészségügyi Menedzserképző Központ tudományos munkatársa
Téma: a koronajárvány magyar állami kezelése 

- dr. Magyar György ügyvéd
Téma: egy márciusi kormányrendelet szerint cégeknek, állami szerveknek és magánszemélyeknek is át kell adniuk minden adatukat a kormánynak, ha az kéri tőlük

- Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke
Téma: tart még az uniós szintű egyeztetés a tagállamok között a válságellenes fellépés finanszírozásáról; az EKB elnöke szerint 15%-os recesszió is lehet

Útszélen (2020. április 23., csütörtök 15:00)

Műsorvezető:
Józsa Márta

2020. április 23., Csütörtök 15:00

Új műsorunk!

A vírus egyik szövődménye a szabadságunk korlátozása - és okkal tarthatunk attól, hogy ezek a korlátok a veszélyhelyzet elmúltával is velünk maradnak, ez a helyzet a terrortámadások idejéről is ismerős lehet. Halmai Gábor Firenzében élő alkotmányjogásszal többek között erről beszélgettünk. Szó volt arról is, hogy bár a kormánytól senki nem várt szociális érzékenységet, mégis meglepő, hogy olyan széles rétegeket hagyott magára, hogy ez az egész társadalmat megrengetheti. Kovács Éva szociológus azt mondja: a szegregátumokban és más veszélyeztetett rétegekben már most látszik a vírus okozta válság hatása. Ugyanakkor megnőtt a társadalmi szolidaritási kedv, és a tapasztalatok alapján ezek az energiák nem vésznek el, a most szerveződő közösségek megtalálják a segítség módját akkor is, amikor elmúlik a járvány. A műsor második felében egy ilyen kezdeményezéssel foglalkozunk: az Ablak a padra projekt szereplői, tanárok, önkéntesek, szociális munkások mondják el, hogy hogyan próbálják elektronikai eszközökhöz juttatni és a használatában is segíteni a mélyszegénységben élő diákokat.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. április 23., csütörtök 09:00): Lakner Zoltán és Rostás Aranka

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. április 23., Csütörtök 09:00

Lampé Ágnes reggeli vendégei:

- Lakner Zoltán politológus - akivel arról beszélt, hogyan kezeli a kormány a járványt.

Rostás Aranka, a Polgár Alapítvány az Esélyekért aktivistája - akivel azt vitatták meg, hogy a szegregátumokban hogyan (nem) működik a digitális távoktatás.

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. április 20., hétfő 09:00): Mihályi Péter és Gémesi György

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. április 20., Hétfő 09:00

Szénási Sándor beszélgetőtársai:
- Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára, akivel a járványról, a magyar egészségügy helyzetéről, a kórházi ágyak felszabadításáról és hasonló témákról beszélgettek.

- Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere, akivel a kormányzat önkormányzatokkal kapcsolatos politikájáról, illetve a koronavírus elleni lokális harcról beszélgettek.

Eurozóna (2020. április 17., péntek 13:00)

Műsorvezetők:
Zentai Péter
Kárpáti János

2020. április 17., Péntek 13:00

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója: Mi a helyzet Brüsszelben? Leállt-e az élet, működik-e a bürokrácia egyáltalán? Ma elítélhetik az EP-ben a magyar kormányt.
Nemes Gábor, a Klubrádió barcelonai tudósítója (jelenleg Magyarországon ragadva): Spanyol körkép
Kaló Máté külpolitikai elemző: Elnökválasztási készülődés és járványkezelés az Egyesült Államokban
Székely Róbert, az izraelinfo.com munkatársa: Mégis megkapta Ganz a haladékot a kormányalakításhoz?

Reggeli gyors (2020. április 17., péntek 06:00)

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. április 17., Péntek 06:00

- Dorosz Dávid a bicikliutakról és a BuBiról;
- Kasnyik Márton a g7.hu újságírója a kormányzatgazdaságmentő csomagjáról;
- Parászka Boróka erdélyi újságíró a görög-török határon kialakult helyzetről;
- Joó Beatrisz, a Gyermekhíd Alapítvány operatív vezetője beszélt arról, milyen nehézségekkel küzdenek most az állami gondozott gyerekek;
- Gergely Márton, a hvg.hu vezető szerkesztője: Milyen adatok alapján kellett ennyi kórházi ágyat felszabadítani?
- Schiszler István orvos-közgazdász beszélt arról, mi lesz a nem koronavírusos krónikus betegekkel.

Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert

Esti gyors (2020. április 16., csütörtök 18:15)

Műsorvezetők:
Dési János
Szénási Sándor
Kárpáti Iván
Kárpáti János
Gergely Zsófia
Lampé Ágnes

2020. április 16., Csütörtök 18:15

- Egészségügyi káosz: Romániába magyar orvosok mennek, kiteszik a betegeket a kórházakból - László Imre, Újbuda polgármestere, volt kórházigazgató.
- Az idősotthonokban nincs védőmaszk, védőfelszerelés, csak újabb halottak az idősotthonokban - Kassai Dániel, a 18. kerület független önkormányzati képviselője kikérte az otthonoktól az adatokat, miután az operatív törzs nem válaszolt neki
- Az érettségi fejleményei és a nyelvvizsga eltörlése - Törley Katalin, a Tanítanék mozgalomtól
- Mennyire lehet hatásos a moratórium és a különadó - Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, aki 1995-ben egy válságot már menedzselt.
- Az Európai Parlamentben állásfoglalás a magyar felhatalmazási törvényről - Rónai Sándor, Demokratikus Koalíció
- Irániak kiutasítása fellebbezés nélkül - dr. Magyar György ügyvéd
- A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk - Molnár Judit történész, Szegedi Tudományegyetem

Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. április 14., kedd 09:00): Palócz Éva és Dr. Nagy Viktor

Műsorvezetők:
Dési János
Panxnotded Miklós
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre
Lampé Ágnes

2020. április 14., Kedd 09:00

Dési János beszélgetőtársai:

Palócz Éva, a Kopint-TÁRKI vezérigazgatója - akivel a kormány válságkezelő programjáról beszélgetett; illetve

Dr. Nagy Viktor - az Árpádházi Szent Erzsébet szociális otthon igazgatója - aki az idősotthonok járvány alatti helyzetéről mesélt.

Utcafront (2020. április 11., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2020. április 11., Szombat 17:00

- Már az ókorban is jelentős város volt, népek százai birtokolták de mindig gazdag és lenyűgöző maradt - Porec, az Isztriai - félsziget fővárosa Sylvester Ádám idegenvezetésével.
- Melyik Budapest legkevésbé szeretett háza? Ha lenne erről közvélemény-kutatás, akkor a Kálvin Center vinné a Citrom-díjat, pedig nem is az épület rossz, hanem a helye, vagy mégsem? A választ Kelecsényi Kristóftól tudjuk meg.
- A maga korában a jövőt szimbolizálta, ma zavarba ejtően ronda, de átgondolásra mégis érdemes a kelenföldi Kulturális Központ - ez az egyik, az idei Velencei Építészeti Biennáléra kijelölt épület, amit a magyar csapat újraálmodásra kijelölt, s amiről Csóka Attila Róbert beszél.
- A koronavírus a politikát is megfertőzte, a kormány a felhatalmazási törvénnyel (vissza)élve oda is beteszi a lábát - amihez a vírusnak köze sincs, - nevezetesen a Városligetbe. Bardóczi Sándorral, Budapest főtájépítészével vitatjuk meg, meddig tud ellenállni a Főpolgármesteri Hivatal és a civil világ a múzeumépítési program mögött rejtőzködő központi hatalomnak.
Bardóczi Sándor

Hetes Stúdió (2020. április 11., szombat 15:00)

Műsorvezetők:
Dési János
Szénási Sándor
Neuman Gábor
Lampé Ágnes

2020. április 11., Szombat 15:00

Nem teljesen egyértelműek és világosak a kormány április 6-án bejelentett gazdaságmentő intézkedései, többek szerint a 2008-as válság tapasztalatait kellene hasznosítani. Józsa Márta vállalkozókat kérdezett az ő tapasztalataikról.

„Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és most is megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni” – nyilatkozta minap Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hogy még mindig így gondolja-e, kiket és mely szegmenseket menti a kormány válságkezelő programja és miért, illetve ha egyszer ennyire jók a gazdaság adatai, akkor ez miért nem terjed ki mindenkire, mindezekről Parragh Lászlót kérdezzük.

Egyelőre nem látni biztosan, hogyan élhetik túl a cégek és akár egyes országok a járványt, és milyen gazdasági következményekkel kell számolniuk. A Hungarian Business Leaders Forum konferenciasorozatának Mini Pénzügyi Csúcsán vezető közgazdászok próbálták megválaszolni a kérdéseket. Kovács M. Veronika összeállítása.

A koronavírus drámaian pusztít Amerikában. Nagy kérdés, hogy a helyzet megváltoztatja-e az amerikai elnökválasztás menetrendjét, és ha igen, hogyan. A témában Csernyánszky Judit Bill Clinton elnök egykori szakpolitikai tanácsadóját, William Galsont, a Brookings Intézet tudományos kutatóját kérdezte.

Az adás második felében, 4 órától Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvost kérdezhették hallgatóink a járvánnyal kapcsolatban.

Lég-Kondi (2020. április 10., péntek 15:00)

Műsorvezető:
Fórizs Mátyás

2020. április 10., Péntek 15:00

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, a Nobel-díjas ENSZ klímatestület alelnöke adott interjút a Lég-Kondinak. A klímakutató azt mondta műsorunknak, hogy egyre több kormány - köztük a magyar is - már kérdezi, faggatja a tudósokat, hogy a vírus után miképp lehetne zöldebb, környezetbarátabb módon újraindítani a gazdaságot. Hiszen egyre több tudós vallja, hogy a klímaváltozás, és a koronavírus kéz a kézben járnak, legalábbis a tekintetben, hogy okozóik közt ott van a természet- és környezetpusztítás, az ész nélküli utazgatás és a bolygó kizsigerelése. Ürge-Vorsatz Diána szerint ha az emberiség nem érti meg, hogy nem lehet ilyen módon veszélyeztetni a biológiai sokszínűséget és az állatok élőhelyeit, akkor a pandémiák állandósulni fognak.

A műsor második felében pedig interjút hallhattak Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével, akivel a megváltozott légszennyezettségi adatokról, illetve a szmog és a vírus kapcsolatáról fogunk beszélgetni.

Esti gyors (2020. április 09., csütörtök 18:15)

Műsorvezetők:
Dési János
Szénási Sándor
Kárpáti Iván
Kárpáti János
Gergely Zsófia
Lampé Ágnes

2020. április 09., Csütörtök 18:15

Témák és vendégek:

Összeomolhat az önkormányzati rendszer - Kuncze Gábor volt belügyminiszter

Kopint-Tárki jelentése: 5-10 százalékos gazdasági visszaesés az idén - Palócz Éva vezérigazgató

Csak írásbeli érettségi lesz - Miklósi László, a Történelem Tanárok Egyletének elnöke

Néppárti össztűz a Fidesz kizárásáért, CDU elnökjelöltjének kemény üzenete Orbán viktornak - Dési András volt belini tudósító

Fóti Tamás Ausztirából - felhatalmazási törvény, EB támogatja az osztrák gazdaságot is.

Az amerikai külügyminiszter bírálja az Orbán-kormányt; távozik a washingtoni nagykövet - Simonyi András volt washingtoni nagykövet

Szerkesztő: V. Nagy Gyöngyi; műsorvezető: Kárpáti János.

Megbeszéljük... (2020. április 08., szerda 16:00)

Műsorvezetők:
Bolgár György
Dési János
Szénási Sándor

2020. április 08., Szerda 16:00

Bolgár György betelefonálós műsorában a vendégek:

Bodnár Zoltán - a kormány gazdaság csomagjáról

Maurer Szemere (Századvég) - az egészségügyi rendszer jó állapotáról

Róna Péter - a kormány gazdaság csomagjáról.

Paul Lendvai - az EU járványkezeléséről

Esti gyors (2020. április 07., kedd 18:15)

Műsorvezetők:
Dési János
Szénási Sándor
Kárpáti Iván
Kárpáti János
Gergely Zsófia
Lampé Ágnes

2020. április 07., Kedd 18:15

Vendégek:

- László Imre, Újbuda polgármestere az önkormányzatok plusz feladatairól és az elmaradt egészségügyi szolgáltatásokról.

Fóti Tamás 

Gordon István Lengyelországról.

- Gosztonyi Gábor - a Pedagógusok Szakszervezetének közleménye a vírusjárványról.