„Hírek
Reggeli gyors

Márki-Zay: Legalább 3 millió választót kell megszólítani

25/10/2021 12:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A határon túli magyarokat is pártállam építésére használja a Fidesz Márki-Zay Péter szerint. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a kormánynak azért kellett buszokkal hozatni vidékről és külföldről embereket, hogy erőt mutassanak az előválasztáson, és az október 23-i rendezvényen résztvevő tömegekkel szemben. A politikus szerint az ellenzéki együttműködés olyan választókat is megszólíthat, akik eddig a Fideszre szavaztak.

2021. október 25. Reggeli gyors - részlet 21.10.25. Márki-Zay Péter
07:17
00:00

"Az egység felmutatása volt a lényeg nemcsak az október 23-i rendezvényen, hanem az előválasztási procedúra alatt is" – véli Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Klubrádiónak azt mondta, hogy a 850 ezer ember, aki az előválasztás két fordulójában részt vettek, már bizonyították egységes akaratukat.

Szerinte erre igyekezett Orbán Viktor valamiféle választ adni. Ezért kellett buszok százaival, határon túlról is embereket hozni, akik "jó része azt se tudta, hova, milyen célból érkezett Budapestre".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz pártállamot épít. Ezt arra alapozta, hogy egy határon túli magyar polgármester beszélgetésük alkalmával arról beszélt milyen csodálatos a Fidesz, mennyi támogatást kapnak, milyen nagyszerű fejlesztések voltak, egyáltalán nincs korrupció, ahogy megfélemlítés és pártállam sincs. Amikor azonban Márki-Zay megkérdezte, hogy tehetnének-e ki egy posztot a találkozójukról, a polgármester "halálraváltan" tiltakozni kezdett mondván, akkor nem kapna semmit a Fidesztől.

 
Márki-Zay Péter
 Forrás: Facebook
 

A Demokratikus Koalíció, különösen Dobrev Klára támogatottságát, erejét imponálónak nevezte. Egyfelől ezért is nagyon fontos, hogy az együttműködésben minden résztvevő betartsa ígéretét, és az egység megmaradjon. Másfelől önmagában a DK sem lehet sikeres a többi párt és ellenzéki politikus nélkül, mert a feladat, hogy legalább 3 millió választót megszólítsanak csak úgy lehetséges, ha olyanokat is elérnek, akik az ellenzéki pártokban eddig nem láttak alternatívát.

Megjegyezte, a pártokkal való együttműködés nem lehet egyirányú és kiszolgáltatott. Ehhez olyat kell hozzátenni, amelyek nélkül a pártok nem tudnak győzni:

  • transzparencia, nyilvánosság és elszámoltathatóság,
  • hiteles alternatíva, azokat az embereket képviselni, akik rendszerváltást akarnak,
  • és az együttműködés, a megállapodások betartása.

Márki-Zay szerint ezzel az eddig a Fideszre szavazók egy jelentősebb részét is megszólíthatják.

Azzal kapcsolatban hogy Donald Trump és ő hasonlítanának, csupán annyit ismert el, hogy mindketten előválasztáson bizonyultak sikeresnek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Márki-Zay Péterrel
2021.10.25., hétfő 8:35
Riporter: Szénási Sándor