„Hírek
Megbeszéljük...

Jávor: Nem gond, hogy Márki-Zay atomenergia-párti, Paks II.-t fel kell mondani

10/01/2022 23:08

| Szerző: Klubrádió

Jávor Benedek, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője elmondta, az atomenergia megítélésről megoszlanak a vélemények az ellenzékben, a zöld pártok nem kívánatosnak tartják, Márki-Zay Péter viszont nem utasítja el. De Paks II. „elhibázott projekt”, ott nem elvi döntést kell hozni, hanem a konkrét ügyet vizsgálni. Szerinte az orosz fél hibája, hogy a szerződés nem teljesült, ezért mondanák fel kormányra kerülve.

2022. január 11. Megbeszéljük / részlet, Jávor Benedek (22.01.10.)
13:12
00:00

Jávor Benedeket, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetőjét kérdeztük Paks II.-ről annak apropóján, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint felül kell vizsgálni a paksi bővítésről szóló szerződést, de a hódmezővásárhelyi polgármester nem ígérte, hogy egyből felmondanák, ha kormányra kerülnek, hiszen „azt sem tudják, mi áll benne”.

A párbeszédes Jávor Benedek szerint ketté kell választani a kérdést, egyfelől ott az atomenergia megítélése általában, a másik a Paks II. projekt. Az atomenergia megítéléséről vannak viták az ellenzéken belül, az LMP és a Párheszéd azt gondolja, figyelembe véve a veszélyeket, a sugárzó hulladék elhelyezését, a környezeti hatásokat, a költségeket, általában azt gondolja, hogy ez nem kívánatos energiatermelési mód, Magyarországon semmiképpen. Vannak olyan pártok és szereplők, amelyek és akik nem utasítják el elvi szinten az atomenergiát, Márki-Zay Péter is ebbe a körbe tartozik. De Paks II. ügyében nem elvi döntést kell hozni, hanem a konkrét projektet megvizsgálni és arról dönteni.

Jávor szerint függetlenül attól, hogy mit gondolunk egyébként az atomenergiáról, ez elhibázott projekt. Magyarországot Oroszországtól teszi függővé, nagyon drága, kedvezőtlen a hitel, nincs még tapasztalat erről az orosz technológiáról, és az oroszok „szemmel láthatóan nem tudnak engedélyköteles terveket letenni az asztalra”. Ezek a feltételek és ahogy a kormány megkötötte a szerződést, az egyértelműen nemkívánatossá teszi a Paks II. beruházást – jelentette ki. Szerinte nem is kell a szerződés minden részletét ismerni, mert a nagy vonalai ismertek. De Jávor betekintést nyert a szerződésbe, és „a részletei alapján még rosszabb” a helyzet, mint ahogy a nyilvánosság gondolja. Évek alatt kiperelték a dokumentumot, és kiderült, hogy nagyon egyoldalúan az oroszok számára előnyös. Példaként említette, hogy egyáltalán nem létezett magyar nyelvű példány az ország talán legnagyobb 21. századi beruházásáról szóló szerződésről, a bíróságnak kellett lefordíttatnia.

A korábbi EP-képviselő elfogadja, hogy az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondja, nézzék meg előbb a teljes szerződés szövegét. Éppen a felmondási feltételekről tudnak keveset, azok közül volt sok minden kitakarva, hogy milyen kártérítési igénnyel léphet fel Oroszország. Itt nagyon fontos lenne a proaktív megközelítés Jávor Benedek szerint.

Ugyanis úgy látja, hogy az orosz fél „szerződésszegésben van”. Négy-öt éves a csúszás, amelynek elsődleges oka, hogy az oroszok nem tudtak átadni a magyar félnek olyan terveket, amelyeket a hatóságok engedélyezni tudtak volna. Hangsúlyozta: szerinte ha győz az ellenzék, kormányra lépve ki kellene mondania, hogy az orosz fél hibájából adódik a jelentős csúszás, és ez jelentős problémákat okoz Magyarországnak. Ezért mondanák fel, és ők kérnének kártérítést az oroszoktól, aztán bíróságra mennének. Volt már ilyenre precedens, Bulgária lépett már ki orosz atomerőmű-szerződésből – jegyezte meg.

Persze, ha egy külügyminiszter csak kitüntetésekért jár Moszkvába, akkor ő nyilván nem, de az új magyar kormánynak fel kell lépnie Oroszországgal szemben a magyar érdekek védelmében – utalt Szijjártó Péterre és a „Barátságért” kitüntetésére a politikus.

Egyelőre még nem készültek el jelentős építési munkák Jávor Benedek szerint. És amíg nincs engedély, addig kell jelezni az oroszoknak, hogy nem teljesítik a szerződést, és felbontaná a magyar fél. Szerinte még relatíve előnyös feltételekkel ki lehetne szállni. De ha kiadják az engedélyt, a magyar tárgyaló fél jogi helyzete sokkal bizonytalanabbá válik.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. január 10., hétfő 17:30
Műsorvezető: Szénási Sándor