„Klubrádió

Fogyatékossággal élők szervezete: sértőek Tarlós szavai

14/09/2019 19:29

| Szerző: Klubrádió

Az értelmi fogyatékosságot pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítéseként használni minden jó érzésű embernek sértő és megalázó – írta Facebook-oldalán az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉOFÉSZ).

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Tarlós István főpolgármester pénteken egy sajtótájékoztató előtt a párbeszédes Tordai Bence arcába kiabált megafonnal, sértegette, majd azzal kezdte beszédét, hogy „Magyarországon elég furcsa világot élünk – a szellemi fogyatékosokat el kell viselni és türelmesnek kell lenni velük”.

Az ÉOFÉSZ közleményében nem írta le Tarlós István nevét, de úgy fogalmazott: vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni. Péntek esti közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy az értelmi fogyatékosságot vagy szellemi fogyatékosságot pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítésére használni minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó.

Úgy folytatták: a „szellemi fogyatékos” kifejezés, amely a közbeszédben általában az értelmi fogyatékossággal élő emberekre vonatkozik, téves, hiszen egy ember szelleme, vagy másképpen fogalmazva, lelke nem lehet fogyatékos. Értelmi fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó, az ő érdekeiket védő szervezetként hangsúlyozták, hogy az országban több mint 50 ezer értelmi fogyatékossággal élő ember él. Az ő és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el.

„Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív” – írták.

Tarlós István a Népszavának, sms-ben reagált az esetre (miután először provokációnak minősítette azt a kérdést, hogy bocsánatot kell-e kérnie a fogyatékossággal élőktől, és lecsapta a telefont). A többi között azt írta:
„Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom. A ripacskodó Tordait kritizáltam, mint annyian mások. Kár hergelni olyan embereket, akiket eszembe sem jutott megbántani. Ez olyan népszavás, olyan karácsonyos. Arra utaltam, Tordai talán nincs ítélőképessége 100 százalékos tudatában. Ami nem szégyellnivaló, de nem biztos, hogy politikai vezetőnek kell állnia.”