„Klubrádió
A lényeg

Závecz: 60 százalékon a Fidesz, még rosszabbul áll az ellenzék

13/05/2022 18:36

| Szerző: Klubrádió

Hatvan százalékot érne el a Fidesz-KDNP a biztos pártválasztók között, ha most vasárnap rendeznék az országgyűlési választást, az ellenzék közös listája pedig még rosszabbul szerepelne, mint április 3-án: akkor 34,4, százalékot kapott, most 31 százalékos a támogatottsága – derült ki a Závech Research legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérés adatai szerint a szélsőjobboldali Mi Hazánk nagyjából tartja a választáskori eredményét, 7 százalékon áll az aktív választói csoportban. (A radikálisok listájára 5,88 százalék szavazott április 3-án.)

Részletezték: a pártokat külön mérve hatalmas igazán a kormánypártok fölénye, a biztos pártválasztók körében 60 százalékon állnak. A Demokratikus Koalíció a második 11 százalékkal, a Mi Hazánk a harmadik 8-cal.

Ha külön indulnának, akkor a Jobbik, az MSZP és a Momentum is a bejutásért küzdene: mindhárom párt 5 százalékos támogatottságú. A most 3 százalékos LMP nem jutna be a parlamentbe, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd pedig csupán 1-1 százalékot tudhat magáénak.

A Fidesz-KDNP-t jelenleg a választókorú népesség 46 százaléka támogatja, a kormánypártot preferálók aránya a teljes budapesti felnőtt népességen belül 35, a megyeszékhelyeken 39, a többi vidéki városban 50, a falvakban 54 százalék. A Závecz szerint iskolázottság szerint is érezhetők a különbségek: az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek 50, az érettségizettek 43, a diplomások 40 százaléka a kormánypártok támogatója. A húszas-harmincas korosztályban 43, a negyvenes-ötveneseknél 47, a náluk idősebbeknél 49 százalékon állnak. 

A DK a fővárosban, a negyvenes-ötvenes korosztályban és a diplomásoknál a legerősebb, a Mi Hazánk pedig a falvakban és a középkorú népesség körében. Utóbbi párt mindegyik iskolázottsági csoportban azonos méretű táborral rendelkezik.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)