„Klubrádió
A lényeg

WHO-igazgató: A nemzetközi közösségen múlik, mikor lesz vége a járványnak

25/10/2021 09:53

| Szerző: Klubrádió

Az Egészségügyi Világszervezet igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a járványügyi adatok alapján nem úgy tűnik, hogy magunk mögött tudhatjuk a koronavírust. Hozzátette, minden eszköz rendelkezésre áll a vírus leküzdéséhez, az országok azonban észszerűtlenül használják fel őket.

A koronavírus-világjárványnak akkor lesz vége, "amikor a nemzetközi közösség úgy dönt, hogy véget vet neki", hiszen "minden eszköz rendelkezésre áll" a vírus elleni küzdelemhez – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója vasárnap a berlini egészségügyi világkonferencián.

A hvg.hu összefoglalója szerint Gebrejeszusz rámutatott, hogy hetente közel 50 ezren vesztik életüket a koronavírus okozta betegségben, a Covid–19-ben szerte a világon, így a világjárványnak még közel sincs vége.

A WHO azt tűzte ki célul, hogy minden egyes ország lakosságának 40 százalékát beoltják az év végéig, 70 százalékát pedig 2022 közepéig. Gebrejeszusz ezt vállalható célkitűzésnek nevezte, de ehhez elengedhetetlen, hogy az országok és a gyógyszergyárak egyaránt betartják ígéreteiket.

Ideértve azt is, hogy azon országok, amelyek elérték 40 százalékos átoltottságot, le kellene mondaniuk a kevésbé kedvező helyzetben lévő országok javára a szállítmányokról, amíg ők is elérik ugyanezt a szintet.

António Guterres ENSZ-főtitkár videóüzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy "a rekordidő alatt kifejlesztett és forgalomba hozott oltóanyagok győzelmét semmissé teszi az egyenlőtlen elosztás tragédiája".

"A nacionalizmus és a vakcinák felhalmozása mindannyiunkat veszélybe sodor" – tette hozzá.

Az egészségügyi világcsúcsot Berlinben rendezik meg digitálisan. A rendezvény vasárnaptól keddig tart, és a világjárvány tanulságaival foglalkozik.