„Klubrádió

Weber: A CDU következő elnökén múlik a Fidesz néppárti jövője

11/01/2021 14:49

| Szerző: Klubrádió

A héten esedékes a nagyobbik német kormánypárt elnökválasztása. Ennek eredménye azt is megmutathatja, ki lesz Európa vezető hatalmának kancellárja, akinek pedig, nagy felelőssége lesz abban, hogy milyen döntés születik a Néppártban a Fideszről. Erről beszélt Manfred Weber, a jobbközép európai pártcsalád, a Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője.

Az Európai Néppárt (EPP), és így egész Európa számára nagy jelentőséggel bír, hogy ki lesz Németország következő kancellárjelöltje – idézi az EPP-frakciót vezető Manfred Webert a Politico, amelynek cikkét a hvg.hu szemlézte. Weber a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) héten esedékes elnökválasztására utalt ezzel. Jó eséllyel azt jelölik majd ugyanis Németország következő kancellárjának, aki az EPP-tag német kormánypárt élére állhat.

Weber szerint a CDU következő elnökének nagy felelőssége lesz annak eldöntésében, hogy a Fidesz továbbra is a pártcsalád tagja maradhat-e. Mint a Politicónak nyilatkozva fogalmazott, erről dönteni kell 2021-ben.

Az Európai Néppárt frakcióülése Strasbourgban - Orbán Vik
 
Artchív –Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
 

Az elmúlt hetek eseményeit Weber visszalépésnek nevezte a Fidesszel való együttműködésben, külön kiemelve, hogy a Fidesz-elnök Orbán Viktor vezette magyar kormányzat vétót emelt a jogállamisági mechanizmus ellen, amikor azt tavaly az uniós költségvetéssel és gazdasági mentőcsomaggal összekötve tárgyalták a tagállamok.

Weber egyébként az Angela Merkel által megkezdett munka folytatásának fontosságát hangsúlyozta, amikor a CDU következő vezetőjéről kédezték. A Politico szerint a folytonosság emlegetése jobbára Armin Laschet jelöltségének támogatását jelenti. Laschet jelenleg Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke.