„Klubrádió
A lényeg

Véget érhet a rendkívüli jogrend

16/06/2020 15:55

| Szerző: MTI/Klubrádió

Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt is.

A képviselők 192 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által beterjesztett, kétharmados támogatást igénylő, a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot. A kormány továbbra is szükségesnek tartja több, a járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, ezért Gulyás Gergely javaslatára a parlament 135 igen, 54 nem szavazattal és három tartózkodás mellett elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is.

A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel a törvényhozás felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére. Most azt szeretnék, hogy mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy így a kormány is hamar dönthessen, és szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend - mondta sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt: Magyarország sikeresen védekezett, nem lett tömeges a járvány. Ennek három oka van: a kiválóan felkészült szakemberek tudása, az emberek fegyelmezettsége, amellyel betartották az operatív törzs kéréseit, továbbá az, hogy a kormány időben hozta meg a szükséges döntéseket, gyorsan cselekedett.