„Klubrádió
A lényeg

Varga Judit: Most is szabad és demokratikus választást láthatnak majd az EBESZ-megfigyelők

20/01/2022 16:01

| Szerző: Klubrádió

Varga Judit szerint ahogy az elmúlt években, most is szabad és demokratikus választásról győződhetnek majd meg az EBESZ küldöttei. Az igazságügyi miniszter hozzátette, úgy látja, az európai baloldal célja egyértelmű, befolyásolni akarják a szavazás eredményét, és 2006-tal is párhuzamot vont.

Zöldpárti és balliberális európai parlamenti (EP-) képviselők egy csoportja levélben fordult az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához, a magyar választásokba való beavatkozást sürgetik – írta Varga Judit csütörtöki Facebook-bejegyzésében az MTI szerint.

Így reagált arra az igazságügyi miniszter, hogy kedden 62 európai parlamenti képviselő írt levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) igazgatójának, melyben azt kérik, hogy a szervezet küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót a magyarországi parlamenti választás napjára. A képviselők azzal magyarázzák kérésüket, hogy szerintük "nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fognak lezajlani a választások. 

Varga Judit szerint az EP-képviselők levele „természetesen tele van hazánkat érintő csúsztatásokkal és nemtelen bírálatokkal”. Azt tapasztalták, hogy Brüsszelben már hónapokkal ezelőtt kezdetét vette a magyarországi választási kampány – fogalmazott. Szerinte az európai baloldal célja egyértelmű, befolyásolni akarják a szavazás eredményét. (Arra nem tért ki, hogy Donald Trump volt amerikai elnök a napokban is közölte, Orbán Viktornak drukkol.)

A levelet kiadó EP-képviselők Varga szerint elfelejtik, hogy az EBESZ az elmúlt években mindig küldött megfigyelői missziót Magyarországra, „nincs ebben semmi különös, ez bevett szokás” – mutatott rá. Hozzátette, ahogy az elmúlt években, úgy most is szabad és demokratikus választásról győződhetnek majd meg a nemzetközi szervezet küldöttei.

A miniszter szerint az mindenesetre beszédes, hogy „2006-ban nem aggódott ennyire a demokráciáért az európai baloldal, mint most”. 

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)