„Klubrádió

Van magyar koronavírusos beteg

24/02/2020 16:01

| Szerző: Index/Klubrádió

A korábban karanténban tartott Diamond Princess luxushajón dolgozó három magyar állampolgár egyikének koronavírus-tesztje pozitív lett – közölte Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményekről tart sajtótájékoztatót, amelyről az index számolt be.

Az államtitkár bejelentette: a korábban karanténban tartott Diamond Princess luxushajón dolgozó három magyar állampolgár egyikének koronavírus-tesztje pozitív lett. A hajón dolgozott 3 magyar: egy zenész testvérpár, és egy felszolgáló.

Nem árult el róla személyes részleteket, arra sem utalt, hogy férfi-e vagy nő az illető. A megfertőződőtt magyart a hajón elkülönítették, várhatóan 2-3 nap múlva átszállítják vagy egy kórházba, vagy egy megfigyelőközpontba. Nem lázas, nem köhög, tünetmentes, jól van, mondta az államtitkár. Az érintett embert most majd többször is tesztelni fogják a megfigyelés alatt. "Vele is kapcsolatban vagyunk, és a másik két magyarral is. Ők továbbra is negatívak, jól vannak, tünetmentesek." A külügy segít neki, ma például feljuttattak a hajóra egy internethozzáférést is biztosító SIM-kártyát, mondta Menczer. A karantén olyan hosszú lesz nála, amennyire indokolt.

Menczer emlékeztetett, hogy a hajót február 5-én helyezték kéthetes karantén alá, ezt február 19-én feloldották, az utasok február 22-ig elhagyták a hajót, ám a személyzet jelentős része még a fedélzeten maradt.

(címlapi kép: Pixabay)