„Klubrádió
A lényeg

Újabb Pegasus-célpontra leltek az oknyomozók

27/01/2022 13:20

| Szerző: Direkt36/Klubrádió

Tovább szárnyal a Pegasus. A Direkt36 legújabb cikkében egy újabb megfigyelési célpontról számol be: Vértesy László korábban a Jobbik kampányában dolgozott, és 2014 óta a Fővárosi Választási Bizottságnak tagja. Mindkét telefonszáma szerepel a Pegasus célpontjainak a listáján.

Maga Vértesy sem érti, hogyan került a listára, de nem akart válaszolni a Direkt36 kérdéseire és a telefonját sem tudták megvizsgálni, valóban fertőzött-e a kémszoftverrel. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tanító jogászt még 2018 őszén figyelhették meg, aki korábban a kormányközeli Századvégnél is volt kutató. 2018 őszén már a Fővárosi Választási Bizottság tagjaként dolgozott – de nem pártdelegáltként került ide –, ez a szervezet a választás tisztaságával kapcsolatos kérdéseket vizsgálja többek között.

Hogy miért fél évvel az országgyűlési választások után került rá a listára, azt nem tudni. A Direkt36 szerint nem feltétlenül van jelensége, hogy mikor kezdték el megfigyelni, az is lehet, hogy ha valóban a Pegasus áldozata lett Vértesy, akkor a korábbi időszakról igyekeztek információkat szerezni, hiszen egy telefonban a régebbi levelezések és üzenetváltások is megtalálhatók.

Vértesy 2018 őszén még a Civitas Intézet nevű céget tulajdonolta, amelyik a parlamenti választásokon a Jobbik kampányát segítette, de ekkor már nem végzett aktív munkát a pártnak, és a Jobbikkal való kapcsolata is laza volt; igaz, korábban szoros kapcsolatban állt a párt vezetésével.

A Direkt36 megírta, hogy valószínűleg Vértesy már megbánta a Jobbikkal való kapcsolatát, önéletrajzában sem tünteti fel civitasos múltját, a cégen is túladott már.

Az oknyomozó portál a kormányhoz is fordult kérdésekkel az ügyben, de az nem reagált.