„Klubrádió

Újabb közvélemény-kutatásban vezet az ellenzék

21/12/2020 09:41

| Szerző: Klubrádió

Három lehetséges miniszterelnök-jelölt esélyeire is rákérdezett legfrissebb közvélemény-kutatásában a Závecz Research. A 24.hu által közölt felmérés adatai szerint Karácsony Gergellyel az élen picit több szavazatot kapna az ellenzék, mint Dobrev Klárával vagy Márki-Zay Péterrel, de a Fidesz-KDNP listájára mindhárom esetben kevesebben szavaznának. A különbség 4-5 százalék között ingadozik a teljes népeséget figyelembe véve.

A Závecz Research a 24.hu birtokába került felmérésben megvizsgálta Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára DK-s európai parlamenti alelnök és Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester esélyeit is.

Az derült ki, hogy az összes választó között 41 százalékon áll az ellenzék, ha Karácsony lenne a jelölt, 40 százalékon, ha Dobrev, és 39 százalékon, ha Márki-Zay. A Fidesz-KDNP listájára mindhárom esetben kevesebben szavaznának a Závecz-felmérés szerint: Karácsony ellenében 35 százaléknyian, Dobrevvel szemben 36 százalék, Márki-Zay esetében pedig 34 százalékon áll a kormánypárt.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
 
 Karácsony Gergely és Dobrev Klára. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

A biztos szavazók között ugyanez a sorrend, a felmérés szerint a Karácsony vezette ellenzék 53-46 arányban nyerne a választáson, ha azt most hétvégén rendeznék.

Amikor csak azt kérdezték, hogy a kormánypártok, vagy az ellenzék listája közül melyiket választanák, akkor 52-48 arány jött ki az ellenzék javára.

Természetesen a három vizsgált politikus egyike sem hivatalos miniszterelnök-jelölt, mivel még senki nem jelentette be, hogy indulna az ellenzéki előválasztáson. A cikkben hozzátették: Karácsony előnyét magyarázhatja az ismertsége és az, hogy gyakrabban szerepel az országos médiában.

A Závecz Research reprezentatív felmérése december 1-je és 8-a között készült.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)