„Klubrádió
A lényeg

Újabb börtönbüntetés Gruevszkinek

22/05/2022 01:37

| Szerző: Klubrádió

A Magyarországra menekült volt macedón miniszterelnököt hatalommal való visszaélésben találták bűnösnek egy 2011-es ügy kapcsán. 

Újabb börtönbüntetésre ítélték a Magyarországra szökött egykori macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit pénteken. Gruevszkit a szkopjei büntetőbíróság bűnösnek találta hatalommal való visszaélésben, mert 2011-ben elrendelte egy, a politikai riválisának tulajdonában lévő épületének lebontását. Ezt azzal indokolta, hogy annak nem volt rá építési engedélye – írja a 444.

Gruevszki 2018-ban menekült Magyarországra, hogy elkerülje az akkor még csak két évre szóló, luxuslimuzin-vásárlás miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. Idén áprilisban hét évet kapott, amiért pártjához érkezett adományokból sikkasztott el 1,3 millió eurót.

Az újabb ügyben megfogalmazott vád szerint Gruevszki miniszterelnökként bízta meg akkori közlekedési miniszterét, Mile Janakieskit, hogy segítsen bosszútállni Fiat Canoski üzletemberen, volt politikuson, amiért annak pártja kilépett a Gruevszki vezette kormányszövetségből. Janakieski három év börtönbüntetést kapott, Szkopje akkori polgármestere Gazi Baba pedig négy évet. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

Az elsőfokú ítélet a „TNT” fedőnevű ügyben hét évvel azután született, hogy az akkori ellenzék, a jelenleg kormányzó szociáldemokraták 2015-ben berobbantották a botrányt. Több rejtett telefonbeszélgetés is kikerült, amikben – feltehetőleg – Gruevszki és Janakieski beszélnek a „Kozmosz” nevű lakóépület lerombolásáról.