„Klubrádió

Twitter: A lengyelek törvénnyel akadályoznák a tiltást

14/01/2021 08:35

| Szerző: Klubrádió

Miután Donald Trump nem bizonyított kijelentéseivel igyekezett megzavarni a demokratikus választást az Egyesült Államokban több közösségi oldal, köztük a Twitter letiltotta a leköszönő elnök oldalát. Utóbbi örökre. A lengyel kormány hasonló tiltás lehetőségét törvénnyel kívánja meggátolni.

Törvényben tiltaná a lengyel igazságügyi minisztérium a közösségimédia-cégeknek, hogy olyan posztokat távolítsanak el, amelyek nem ütköznek más állami szabályozásokkal – írja a 444.

Az ötlet azután született, hogy a Facebook hetekre letiltotta Donald Trump amerikai elnököt. Ezt Mateusz Morawiecki miniszterelnök is elítélte, nem említve a konkrét esetet. Néhány napja arról írt, nem a nagyvállalatok algoritmusainak kellene eldönteniük, mely vélemények helyénvalók, és melyek nem. Az elnyomó rezsimek cenzúrájának kereskedelmi köntösbe bújtatott visszatérésére figyelmeztetett.

Több európai kormányzat, köztük Németország is elítéli a szolgáltatók lépését, mondván uniós szabályozásnak kéne dönteni a tiltásokról.