„Klubrádió

Túlárazások miatt 3 milliárdot kell visszafizetni

19/03/2021 12:53

| Szerző: Klubrádió

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) jogosulatlanul felhasznált források miatt kell visszatéríteni támogatásokat. A pályázók – jellemzően önkormányzatok, ezek társulásai és állami szervezetek – több százmillió forintos vagy akár milliárdos nagyságrendben kaphattak támogatást, jelentős részben uniós forrást, de az előírásoktól eltértek.

Több mint 3 milliárd forintos visszafizetési kötelezettsége keletkezett az európai uniós pályázatok lebonyolításáért felelős Nemzeti Fejlesztési Programirodának (NFP) – hivatkozi a Magyar Hang értesüléseire a 24.hu.

A portál birtokába került iratok szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) jogosulatlanul felhasznált források miatt kell visszatéríteni a milliárdokat.

A pályázók – jellemzően önkormányzatok, ezek társulásai és állami szervezetek – több százmillió forintos vagy akár milliárdos nagyságrendben kaphattak támogatást, jelentős részben uniós forrást. Az alföldi települések nagy számban főként az ivóvíz ammónium- és arzénmentesítésére, illetve a szennyvízhálózat bővítésére nyertek forrást. A megyeszékhelyek hulladékgazdálkodási rendszerük modernizálására pályáztak – e három alprogram beruházásai során derült fény a jogtalanul felhasznált pénzekre. Utóbbi nyertesei között megtalálni Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kaposvár mellett Érd, Hódmezővásárhely és más régiók hulladékfeldolgozóit is.

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) vizsgálatán bukott meg. A hiba az elszámolásból adódott: a beruházások kiadásainak egy részét egy úgynevezett átalányköltség teszi ki, minél drágább egy projekt, annál nagyobb ez a tétel. Az átalányköltség a projektmenedzselésre és az általános rezsiköltségre fordított pénzt jelenti. Az NFP a költségek 1,79 százalékával kalkulált az egyes beruházásoknál. Egy irat szerint azért ennyivel számoltak, mert a Miniszterelnökségen ennyit hagytak jóvá. Az elszámolásokat vizsgáló EUTAF utólagos ellenőrzése viszont ezt túl soknak találta és 1,23 százalékos mértéket írt elő.

A jogosulatlanul igénybe vett támogatás kisebb beruházásoknál néhány százezer forint, számtalan másiknál azonban több tízmillió forintra rúg. Ezekből jött össze a bruttó 3 milliárd forintos visszatérítési kötelezettség. A lap hiába kereste NFP ügyvezető igazgatóját, az ITM-et és a Miniszterelnökséget is, sehonnan nem kaptak választ.

A lap összehasonlításképpen megjegyzi: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Elios-ügyben 14 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését javasolta.