„Klubrádió

Trump visszatérhetett a Twitterre, de a tényekhez továbbra sem ragaszkodik

8/01/2021 10:04

| Szerző: Klubrádió

Miután a szerdai eseményeket követően a leköszönő elnök által használt közösségi oldalak kitiltották, kedvenc felületére, a Twitterre pénteken hajnalban ismét beléphetett. Bejegyzésében elítélte az egyébként gyanúsan gyenge védelem alatt álló Capitoliumba behatoló erőszakos tüntetőket. Négy behatoló mellett egy, a zavargások alatt súlyosan megsérült rendőr is meghalt. Donald Trump egyik posztjában azt állította, hogy amint értesült a zavargásokról, mozgósította a hatóságokat és a Nemzeti Gárdát. A New York Times azonban úgy tudja, hogy nem volt erre hajlandó, ezért Mike Pence alelnök, adta ki az utasítást.

„Nem az országunkat képviselitek, és meg fogtok fizetni a tetteitekért” – intézett kemény szavakat a szerdai roham résztvevőihez Donald Trump. 

Az elnök eddigi kommunikációjától elütő módon azt is kijelentette: Mostanra a Kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat.

A Telex értelmezése szerint Trump beszéde gyökeres fordulatot hozott előző napi megszólalásaihoz képest.

(Wikimedia Commons)
Fotó: Gage Skidmore
 

A portál arra is rámutatott, hogy a választási vereségébe beletörődni nem akaró elnök addig hergelte a tömeget szerdán az általa meghirdetett tüntetésen, míg többszázan megrohamozták egyébként feltűnően gyengén biztosított törvényhozás épületét. A rendbontást a rendőrség mellett az FBI és a Nemzeti Gárda volt csak képes megfékezni. Négy tüntető mellett egy, a zavargások alatt súlyosan megsérült rendőr is életét vesztette.

Trump ezalatt jelentetett meg egy másik, békéltetőnek szánt videót, amely jórészt arról szólt, hogy elcsalták a választást, félrevezették az embereket, akiknek ezért jogos a dühük. Mellesleg kérte őket arra, hogy fejezzék be a rendbontást. A közösségi oldalak, köztük a Twitter ezt követően kitiltotta Trumpot, aki így elsődleges fórumát vesztette el. Miután pénteken hajnalban ismét hozzáférhetett fiókjához, békéltetőnek szánt vidót közölt, melyben elítélte a történteket, és kikelt a zavargók ellen. 

A Twitter aktiválása utáni beszéde gyökeres fordulatot hozott az előző napi produkcióihoz képest. Trump nem beszélt sem csalásról, sem jogos dühről, ehelyett azt mondta, hogy „a behatolók beszennyezték az amerikai demokráciát”, hogy „nem ők képviselik Amerikát”, és hogy „megbékélésre van szükség”.

Trump azonban ebben a beszédében sem kötötte magát a valóság minden eleméhez. Azt állította, hogy amint értesült a felfordulásról, mozgósította a Nemzeti Gárdát és a rendfenntartókat. A New York Times információi szerint azonban az elnök épp, hogy erre nem volt hajlandó, és miután hiába kérték őt, Mike Pence adta ki az utasítást – írja a portál.

Az AP hírügynökség értesülései szerint a Pentagon az ostrom előtt három nappal segítséget ajánlott a Capitolium őrségének, amit elhárítottak. Azt kérdezték tőlük, hogy szükségük van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt. Steven Sund, a Capitolium rendőrségének főnöke január 16-i hatállyal lemondott posztjáról.