„Klubrádió

Trump bejelentette, hajlandó elhagyni a Fehér Házat

27/11/2020 10:16

Tömeges csalás volt a választásokon, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja, akkor ő átadja a Fehér Házat – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtökön este.

Ha az elektorok riválisát, a demokrata Joe Bident választják elnöknek, akkor átadja a hatalmat, erről beszélt újságíri kérdésre Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök, akinek januárig tart a mandátuma. Igaz, szerinte hibáznak az elektorok, ha Bident hozzák ki győztesnek. Trump az amerikai polgárok novemberi elnökválasztáson leadott szavazatai alapján egyértelműen elvesztette a Fehér Házért folytatott versenyt, de a végső szó  az elektoroké. Utóbbiak a történelem során szinte mindig a választópolgárok leadott voksai alapján szavaztak az elnök személyéről. 

 
Trump-Biden
Forrás: Flickr.com
 

Választási veresége óta először válaszolt újságírók kérdéseire Donald Trump.azon a videokonferencián, amelyen az amerikai katonákat köszöntötte hálaadás napja alkalmából. A telekonferencia után újságírók is kérdezhettek az elnöktől, aki egyikük kérdésére válaszolva mondta azt, hogy ha az elektorok Biden mellett döntenek, akkor természetesen elhagyja a Fehér Házat. "Ön is tudja, hogy így fogok tenni"– tette hozzá.

Ugyanakkor arról is beszélt, szerinte tömeges csalás volt a választásokon, és mivel több tagállamban egy sor kereset nyomán per zajlik, „még sok minden fog történni január 20-áig, azaz az elnöki beiktatás napjáig.