„Klubrádió
A lényeg

Trump: amíg az Egyesült Államok elnöke vagyok, Iránnak nem lesz atomfegyvere

8/01/2020 20:12

| Szerző: MTI/Klubrádió

A világ túl sokáig tűrte Irán viselkedését - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tartott beszédében. 

Az elnök elmondta: a kedd éjjeli iráni csapásméréseknek nincs amerikai áldozatuk, az anyagi károk nem jelentősek. Trump hangsúlyozta: Iránnak fel kell hagynia "az egész civilizált világot fenyegető", nukleáris fegyverek előállítását célzó atomprogramjával és a terrorizmus támogatásával is.

A potenciális terroristáknak küldött "erős üzenetnek" minősítette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egysége vezetője megölését. Megismételte, hogy Szulejmáni kezéhez amerikaiak vére tapad, és likvidálása előtt újabb támadásokat készített elő amerikai érdekeltségek ellen. "Amíg én az Egyesült Államok elnöke vagyok, Iránnak nem lesz atomfegyvere" - ismételte meg korábbi álláspontját az elnök.

Felszólította az Egyesült Királyságot, Németországot, Oroszországot, Kínát, Franciaországot, hogy szintén lépjen ki a 2015-ben aláírt többhatalmi atomalkuból. Szorgalmazta, hogy a világ nagyhatalmai kezdjenek újabb tárgyalásokat egy Iránnal kötendő új megállapodásról. Az amerikai kormányzatot késznek nevezte e tárgyalásokra, mint fogalmazott: Washington kész tárgyalni mindenkivel, aki békességet akar. Ahogyan fogalmazott: "mindannyiunknak együtt kell munkálkodnunk egy Iránnal kötendő megállapodásáért, hogy a világ biztonságosabb és békésebb hely lehessen".

Trump hangsúlyozta, hogy miközben az amerikai kormányzat az újabb válaszlépések lehetőségeit fontolgatja, azonnali hatállyal új, erőteljes gazdasági szankciókat rendel el. Ezekről azonban nem közölt részleteket. Kijelentette ugyanakkor, hogy nem akar katonai erőhöz folyamodni, mert szerinte az elrettentés legjobb eszköze a gazdasági szankció. Megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államoknak nincs szüksége a közel-keleti olajra.

Az elnök bejelentette: a NATO-t arra fogja kérni, hogy vállaljon aktívabb szerepet a Közel-Keleten és a térség békefolyamatának elősegítésében.