„Klubrádió
A lényeg

Titkosították az operatív törzs döntései mögött álló dokumentációkat 2030-ig

12/01/2022 13:45

| Szerző: Klubrádió

Legkorábban 2030-ban derülhetnek ki azok a részletek, amelyek alapján az operatív törzs járványvédelmi döntéseit meghozza.

Milliókat érintő járványügyi korlátozásokat és döntéseket hoz, illetve javasol a kormánynak a csaknem két éve működő operatív törzs, ám az, hogy mit mérlegel és mi alapján dönt a testület, legkorábban 2030-ban derülhet ki, mivel az ülések dokumentumai tíz évig nem nyilvánosak – írja a hvg.hu.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a kormány tagjai azt állítják, járványvédelmi intézkedéseiket az operatív törzs információi, javaslatai alapján hozták meg az elmúlt két évben, nem lehet tudni, hogy a törzs ülésein elhangzottakról készült-e szó szerinti jegyzőkönyv, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak, ráadásul az eddigi több, mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal, tíz évre "titkosítják", noha az operatív törzs üléseinek iratai hivatalosan nem titkosak. A testület döntéseiről és azok hátteréről mégis csak annyi tudható, amit maga a grémium vagy a kormány közölni akar tájékoztatókon vagy a koronaviros.gov.hu oldalon.

Nem világos azonban, hogy egy olyan fontos, milliókat érintő intézkedéscsomag részleteit miért nem teszik nyilvánossá, amikor az segíthetne megérteni, mire hivatkozva hoztak meg egyes döntéseket.

Koronavírus - Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs
 
Operatív törzsFotó: Benko Vivien Cher