„1%
A lényeg

Szijjártó reagált arra, hogy bekérették a zágrábi magyar nagykövetet

10/05/2022 20:54

| Szerző: Klubrádió

Miután a horvát külügyi tárca bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon Orbán Viktor kijelentésére, mely szerint Magyarországnak is lenne tenegere, ha nem vették volna el tőle, a külgazdasági és külügyminiszter is reagált: szerinte Magyarország és Horvátország jóbaráti viszonyt ápol.

A választást követő első Kossuth Rádióban elhangzott beszédében Orbán Viktor egy ponton azt mondta: "Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle".

A kijelentés nem maradt következmények nélkül, a horvát külügyi tárca nyilatkozatban ítélte el a magyar miniszterelnök kijelentését.

A horvát külügyminisztérium szerint az ilyen kijelentések szükségtelenül rontják a két ország jó baráti viszonyát. "Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését" – írta a tárca közleményében, hozzátéve, elítélnek minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben – írja a 24.hu.

Egyúttal bekérették a horvát külügyminisztériumba Magyarország zágrábi nagykövetét is kedden, hogy adjon magyarázatot Orbán szavaira.

Ugyancsak a portál írta meg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyetlen mondatban reagált a zágrábi magyar nagykövet bekéretésére: "Magyarország és Horvátország: Dehát mi jó barátok vagyunk!"