„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó jachtozása: a magyar fotóst is megfigyelték

21/09/2021 09:35

| Szerző: Klubrádió

Egymás után kerülnek napvilágra azoknak a magyar állampolgároknak a nevei, akiket pusztán azért figyelt meg a hatalom, mert a dolgukat tették. Az izraeli, mobiltelefonokra telepített kémprogramot számos civil, újságíró készülékére telepítették egyelőre "ismeretlenek" megbízásából, mindenesetre a magyar kormány és titkosszolgálatok nem túl határozottan próbálták tagadni, hogy közük lenne a megfigyelésekhez.

 
Szijjártó jachtozása
 

 

Szijjártó jachtozása, Mészáros Lőrinc jachtozásai, a még hatalma csúcsán lévő Simicska Lajos lefotózása, és számos más oknyomozói fotóriporteri munka köthető Németh Dániel nevéhez. A Direkt36 szerint "július elején a fotós-újságíró két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel. Ez az eszköz nemcsak a telefonon lévő összes adathoz képes hozzáférni, de még a készülék mikrofonját és kameráját is képes távolról bekapcsolni".

A Pegasus lehallgatási botrány nyáron robbant ki, amikor számos külföldi és magyar újságírók kiderítették, hogy egy izraeli cég kiket figyelt meg. Ennek az ügynek kirobbanása után Németh is azt gondolta, megvizsgáltatja a készülékét a torontói egyetemen működő Citizen Labbel, akik már régóta kutatják az NSO kémszoftverének nyomait. A Citizen Lab szakértői a Pegasus nyomait megtalálták a magyar fotós-újságíró telefonján is.