„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Feladatom Paks felgyorsítása

18/05/2022 13:41

| Szerző: Klubrádió

Ma az új kormány miniszterei a parlament bizottságainál jártak meghallgatáson. Szijjártó Péter külügyminiszter a gazdasági bizottság előtt beszélt a terveiről. A Telex szerint Szijjártó a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit vette sorra a koronavírus-válságban. Azt mondta, az ország vonzó maradt a külföldi tőkebefektetések számára, infrastrukturális beruházásaink és a képzett munkaerő is idecsábítja a nemzetközi tőkét.

Orvosi eszközöket gyártó üzemet épít a Samyang Biopharm G
 
Szijjártó Péter
 
Budapest, 2020. július 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Samyang Biopharm Magyarország Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2020. július 28-án. A Samyang Biopharm 8,6 milliárd forintos beruházással orvosi eszközöket gyártó üzemet hoz létre Gödöllőn, ehhez a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

 

Azt mondta Szijjártó, hogy elképesztően sikeres időszak van az ország mögött, és hogy jó helyzetben van Magyarország. „A korábban sokat kritizált nyitások politikája” is bejött, idézte a lap a külügyminisztert, és szerinte a választáson a kormány és az ellenzék gyökeresen eltérő utat javasolt az ország számára, a választók pedig világosan kifejezték az akaratukat. A kormány ezért úgy tekint a választási eredményre, mint ami az eddigi gazdaságpolitikát is megerősíti.

Dávid Ferenc, a bizottság DK-s alelnöke az energiabiztonságról, Paks2-ről kérdezte a minisztert. A párbeszédes Tordai Bence Paksról azt mondta, „jól látszik, hogy ebben a projektben az orosz kapcsolat behalt”, ezért Szijjártó valószínűleg azért kapta meg ezt a beruházást, hogy jó orosz kapcsolataival barátságosan elvarrja a beruházásban az orosz szálat. „Változtat-e az előző ciklushoz képest nyaralási szokásain?” – kérdezte Tordai.

Szijjártó Paksról azt mondta, minden energiaellátási kérdés a külügyhöz került, mert ez a jövőben „kőkemény politikai, külpolitikai kérdés lesz”. Mint mondta, feladata nem a szálak elvarrása, hanem a paksi beruházás felgyorsítása, és 2030-ra be akarják indítani.

A miniszter nem bánja, hogy az Eximbankot elveszik a külügytől az új kormányban, az intézmény eddig is nagyon jól működött, és ezután még jobban fog, mondta. Ahogy szerinte az is rendben van, hogy bizonyos külföldi gyárakat kivonnak a helyi önkormányzatok fennhatósága alól és a fideszes megyei hatóságokhoz rendelik őket, mert ezek a gyárak nem csupán az adott önkormányzatok szempontjából jelentősek, hanem az egész országéból.

„Pontosan annyit utazom, amennyit a munkám elvégzéséhez szükséges” – mondta, és hogy a jachtozás a magánéletének a része, ezért nem beszélt róla.

A 444 szerint Szijjártó Péter a befagyasztott uniós pénzek megszerzésével kapcsolatban azt mondta, ez politikai kérdés.

„Mi, magyar emberek, akarjuk, hogy béke legyen” – mondta az ukrán nemzetiségi szószólónak, kiemelve, hogy komoly humanitárius akció zajlik Magyarországon az orosz-ukrán háború miatt, nemcsak menekülteket fogad be az ország, hanem helyben is igyekszik segítséget nyújtani.

A bizottság 10 igen és 3 nem szavazattal támogatta Szijjártó miniszteri kinevezését.