„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Az Információs Hivatal megvizsgálja, milyen külföldi szolgálatok állhatnak a lehallgatás mögött

19/07/2021 15:50

| Szerző: Klubrádió

A miniszter azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a magyar állam bármilyen szerve megvásárolta volna az izraeli kémszoftvert.

Szijjártó Péter hétfőn délelőtt Komáromban találkozón vett részt V4-es külügyminiszterekkel, utána pedig sajtótájékoztatót tartott. Az eseményen Telex stábja is részt vett, akik a Pegasus-botránnyal kapcsolatos kormányzati állásfoglalásról érdeklődtek.

Arra a kérdésre, hogy megvásárolta-e a magyar állam vagy bármelyik állami hatóság, szakszolgálat az NSO-tól a Pegasus nevű kémszoftvert (az izraeli cég ugyanis azt állítja, kizárólag állami szerveknek adják el a terméküket). "Erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezem" – mondta a miniszter. Mint mondta, hétfőn reggel megkérdezte az egyetlen általa felügyelt szolgálatot, az Információs Hivatalt, amelynek a vezetője arról tájékoztatta, hogy ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

"Hogy ebből fakadóan lehet-e bármilyen felelőssége vagy hatásköre az IH-nak… kértem az IH főigazgatóját, hogy legyen kedves ezt a kérdést áttekinteni: milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött? Milyen titkosszolgálati érdekek amögött, ha ez valóban megtörtént, kinek az utasítására, kinek az érdekében, ha meg nem történt meg, akkor milyen titkosszolgálatok koordinációjával került sor egy ilyen nemzetközi kommunikációs akcióra?" – tette hozzá Szijjártó.