„Klubrádió
A lényeg

Szigorú elszámolással, alamizsnát kaphat az EU-tól Orbán a menekültekre

20/05/2022 07:06

Nyolcmilliárd forintnyi gyorssegélyt adhat az EU Magyarországnak az ukrajnai menekültek ellátására, írja a Népszava. Ebből a pénzből a hatóságok például élelmiszert és ideiglenes szállást biztosíthatnak, a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat is elvégezhetik belőle.

Ukrajnai háború - Menekültek Beregsurányban
 
Ukrajnai háború - Menekültek Beregsurányban
 
Beregsurány, 2022. március 24. Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a beregsurányi polgármesteri hivatalból kialakított segítségponton 2022. március 24-én. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila
 

A lap azt írja, hogy ez a gyorssegély az EU belügyi alapjából érkezik, és előírták, hogy a pénz harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek oroszlánrészt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában, az Európai Bizottság pedig nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, tehát a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.