„Klubrádió

SZFE: a tanároknak nem szóltak, új vezetőt neveztek ki

20/11/2020 14:40

| Szerző: Klubrádió

Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Film- és Médiaintézetének megbízott vezetőjéül az új kuratórium – derült ki egy, a hvg.hu birtokába került levélből. A kinevezés tényéről az új kuratórium tagjai nem értesítették az egyetem tanárait, hallgatóit.

Sára Balázs azt a Balázs Gábor hangmérnököt váltja a pozícióban, aki az egyetem modellváltása miatti tiltakozásul mondott fel az egyetemen, az összes többi intézet vezetőjével együtt – írja a hvg.hu.

A kinevezés tényéről az új kuratórium tagjai az egyetem tanárait és hallgatóit sem értesítették, csak egy, a filmes tanároknak küldött levél egyik aláírójaként találkozhattak először a névhez tartozó titulussal.

A portál cikkében hozzáteszi: a levélben egyébként – amelyet Sárán kívül Lajos Tamás kuratóriumi tag és a két újonnan kinevezett rektorhelyettes, Zalán János és Novák Emil írt alá – „személyes megbeszélésre” hívták a filmes tanárokat. „Véleményét kérjük, konstruktív beszélgetést kezdeményezünk az Egyetem továbbfejlesztésének, az oktatás minősége magasabb szintre emelésének igényeiről, és ennek feltételeiről” – olvasható a levélben, amelyben arra kérik a tanárokat, hogy ha „nyitottak a közös gondolkodásra”, jelentkezzenek a tanulmányi titkárnál. „Építsünk együtt egy magas színvonalú, a nemzetközi hírű magyar filmkészítéshez méltó egyetemet!” – fogalmaztak az említett új vezetők.

Sára Balázs Sára Sándor kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő fia. Az SZFE-n végzett 1986-ban, operatőr szakon, és 2012-től 2014-ig oktatott is az intézményben. Sára több művészeti műsort rendezett vagy vett fel operatőrként a közmédia számára, a Duna TV több műsorának is ő volt az operatőre – jegyzi meg a hvg.