„Klubrádió

SZFE: A hallgatók nem tárgyalnak, az ÁSZ szabálytalanságokat talált

8/09/2020 16:57

| Szerző: Klubrádió/24.hu

Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így nem szeretnénk velük tárgyalni, hiszen nincs miről – közölték a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az Állami Számvevőszék szerint tíz éve szabálytalan az SZFE gazdálkodása.

Kedden délután 3 órakor ismét sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetemet múlt héten elbarikádozó és elfoglaló hallgatók – erről a 24.hu számolt be. Az SZFE HÖK-elnöke, Csernai Mihály is meghívást kapott a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK által szervezett eseményre, melynek keretei között a hallgatók leülnének egyeztetni az egyetem új fenntartójával és annak kuratóriumi elnökével, Vidnyánszky Attilával.

Csernai az erre írt válaszlevelében az áll, hogy a keddi hallgatói fórum szavazása alapján Vidnyánszky és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így nem szeretnénk velük tárgyalni, hiszen nincs miről.

Upor László rektorhelyettes pedig azt mondta: nem igaz, hogy a kuratórium elvonta az egyetem pénzét. Elmondta azt is, hogy az őket szeptember 1-től elvileg fenntartó kuratórium fenntartói kifogással élt a tanév kezdetének és rendjének megváltoztatása miatt és azt állították, hogy az egyetem vezetésének ehhez nincs joga. Upor hosszú levélben válaszolt nekik kedden, melynek lényege, hogy nincs olyan hatályban lévő jogszabály, amely elvenné az egyetem vezetőjétől azt a jogot, ami egyébként a Nemzeti Felsőoktatási Törvényben és a hatályos SZMR-ük jogi követelményrendszerében világosan le van írva, nevezetesen, hogy a rektornak, illetve a rektori feladatot ellátó személyek joga a tanév rendjének meghatározása, beleértve a tanévkezdést is.

Az SZFE-hez kapcsolódó hír, hogy az Állami Számvevőszék szabálytalannak minősítette az intézmény gazdálkodását. Keddi közleményükben azt írták, „mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok” fedezhetők fel az egyetemnél. Felhívták a figyelmet az SZFE modellváltásával kapcsolatosan a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel megvalósítására, hogy átlátható legyen az elszámolás a közpénzekkel és közvagyonnal. Novák Eszter, az SZFE lemondott rektorhelyettese az ATV-n azt mondta, hogy „nincs átadás-átvétel” az egyetemnél.