„Klubrádió

Szinte senki nem hiszi el, hogy Szájer sima házibuliban volt

4/12/2020 17:27

| Szerző: Klubrádió

A megkérdezettek 69 százaléka nevezte drogos szexorgiának a brüsszeli rendezvényt, ahonnan Szájer József azóta lemondott fideszes európai parlamenti képviselő az ereszcsatornán próbált menekülni a rendőrök elől. A pártból is kilépett politikus és a kormánypárti média által használt házibuli kifejezés csak 2 százalék szerint írja le a történteket. 

Az Euronews megbízásából az Opinio közvéleménykutató alkalmazáson keresztül 1320 fős mintán készült reprezentatív felmérés a témában, amely napok óta meghatározza a magyar közbeszédet. A felmérés részleteiről itt olvashatnak.

Ebből az derül ki, hogy az emberek több mint kétharmada drogfogyasztással egybekötött szexorgiaként tekint a történtekre, a kormánypárti médiumok és maga Szájer József által használt „házibuli” kifejezést mindössze két százalék véli a legpontosabbnak. A korlátozások megszegését az idősebb, 55 év feletti korosztály jelölte meg az összes korosztály közül a legnagyobb arányban válaszként, ott a legalacsonyabb a szexorgia válasz aránya, de így is 50 százalék feletti.

A megkérdezettek csupán 5 százaléka ért egyet azzal a közmédiában is megjelent nézőponttal, hogy Szájer József elsődleges hibája a karanténkorlátozások megszegése volt. 65 százalék viszont úgy érzi, az a leginkább kifogásolható, hogy a politikus az alaptörvény egyik szerzőjeként az abban foglalt értékekkel ellentétesen cselekedett. 

A válaszadók jelentős többsége hallott az ügyről. A legnagyobb arányban a diplomások tájékozottak (91 százalék), valamint az 50 évesnél idősebbek (83 százalék) illetve a férfiak (82 százalék). Egyedül a 15-19 éves korosztály válaszadói és a 8 általánost végzők közt volt nagyobb azok aránya, akik nem hallottak a botrányról (51 és 54 százalék).

A megkérdezettek háromnegyede szerint Szájer József tette közügy. Azt illetően megoszlanak az álláspontok, hogy a történtek nehezítik-e megegyezést a vitás kérdésekben az EU és Magyarország között. Azzal az állítással viszont több mint hetven százalék ért egyet, hogy a botrány rontja Magyarország megítélését.