„Klubrádió

Stagnál a Fidesz támogatottsága, erősödik a Jobbik

3/03/2021 15:23

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz–KDNP támogatottsága a tavaly év végi csökkenés után 2021 elején stabilizálódott, a Jobbik támogatottsága pedig valamennyivel nőtt, derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-méréséből, amelyről a Telex számolt be. Az ellenzék a teljes népességen belül (35-30) és a pártválasztók között (51-46) is 5 százalékkal előzi a Fideszt.

A februári Republikon-adatok szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 30 százalék, ez nem változott januárhoz képest. A DK még mindig a második, de népszerűsége egy százalékpontot csökkent januárhoz képest, most 10 százalékon áll. A harmadik a Momentum, amely maradt 9 százalékon, a Jobbik viszont két százalékponttal 8-ra nőtt, utánuk jön az MSZP 6 százalékkal. A Párbeszéd, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 1-1 százalékon áll a teljes népesség körében – olvashatjuk a Telexen.

A pártválasztók között sem változott a Fidesz támogatottsága, most is 46 százalékon áll a kormánypárt. A DK támogatottsága egy százalékot csökkent, 15 százalék, a Momentum maradt 13 százalékon. A Jobbik támogatottsága a pártválasztók körében nyolcról 11 százalékra nőtt, az MSZP viszont maradt 8 százalékon. A Párbeszéd, az MKKP, valamint az LMP 2-2, a Mi Hazánk a pártválasztók 1 százalékát tudhatja maga mögött a felmérés adatai szerint.

Az együttműködő ellenzéki pártok továbbra is némi fölényben vannak a Fidesz–KDNP-vel szemben mind a teljes népesség (35 és 30 százalék), mind a pártválasztók körében (51 és 46 százalék). 

A Republikon szerint a Jobbik erősödése mögött valószínűleg Jakab Péter határozott jelenléte áll. A négy nagyobb ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP) támogatottsága között csökkent a különbség, és egyértelműen elválnak a kisebb pártoktól – tették hozzá.

(Kiemelt kép: Pixabay)