„Klubrádió

Project Syndicate: Orbán cikke nem felelt meg a közléshez szükséges követelményeknek

25/11/2020 21:26

| Szerző: Klubrádió

Megindokolta döntését az Orbán Viktor írását visszautasító Project Syndicate nevű, véleménycikkeket közlő oldal. Azért nem adták le a magyar miniszterelnök Soros Györgynek írt válaszcikkét, mert úgy ítélték meg, az nem teljesítette az írások közléséhez szabott feltételeiket.

Nem felelt meg a sztenderdjeiknek, ezért nem fogadták be Orbán Viktor Soros Györgynek írt válaszcikkét – közölte a Project Syndicate. 

„Mint az elmúlt 25 év gazdasági, politikai és társadalmi véleménycikkeinek és elemzéseinek vezető forrása, a Project Syndicate rendszeresen publikál kiemelkedő tudósokat, üzleti vezetőket, civil aktivistákat, politikai vezetőket és döntéshozókat a világ minden tájáról, köztük számos államfőt és kormányfőt is. Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk. Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek” – válaszolta a Project Syndicate a hvg.hu-nak.

Az Orbán írását visszautasító, kommentárokat és elemzéseket közlő nemzetközi médiaszervezet oldalán fel is sorolja, mik azok a követelmények, ami alapján publikálja az írásokat. A formai követelmények (például fotók, lábjegyzetek) mellett ebben egész pontosan azt írják: „az ideális Project Syndicate-kommentár egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előre mozdítása. A Project Syndicate nem veszi figyelembe azokat a cikkeket, amelyek nem teljesítik ezt a célt, vagy amelyek aláássák azt.”

 
Orbán Viktor a Válaszcikkéhez mellékelt képen Forrás: kormany.hu
 

Orbán a Facebookon, illetve a kormány honlapján tette közzé Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak című írását, amelyet Soros György november 18-ai véleménycikkére adott válaszként határozott meg. Írásában a miniszterelnök úgy fogalmazott, arra kényszerül, hogy vitatkozzon a „sokak által gazdasági bűnözőnek” tartott Soros Györggyel, akinek hálózata nyílt beavatkozástól sem riad vissza . Orbán arról is írt, szerinte Soros „nyílt parancsokat osztott ki az Európai Unió vezetőinek. Ebben arra utasítja őket, hogy keményen büntessék meg azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak a globális, nyílt társadalom zászlaja alatt egy egységesülő európai birodalomba betagozódni”.

Az amerikai-magyar üzletember múlt heti cikkében aggodalmát fejezte ki az EU-tagállamok egymás közti pénzügyi tárgyalásainak menete miatt, amit a magyar és a lengyel politikai vétó akasztott meg. Egyúttal a magyar kormány gátló szándékának hátterét is részletezte. Az uniós támogatások feltételrendszerébe illesztett jogállamisági mechanizmus elfogadásától szerinte azért fél Orbán Viktor és kormánya, mert csak akkor férne hozzá az unió pénzéhez, ha betartja azokat az irányelveket, amelyeket az EU minden tagállamától elvár.