„Klubrádió

Political Capital: csökkent az oltásellenesség a négy visegrádi országban

31/03/2021 08:35

| Szerző: Klubrádió

A Political Capital, a visegrádi országokban végzett felméréséből kiderül, hogy minden országban magasabb az átlagos oltási hajlandóság azok körében, akik inkább bíznak a hivatalos intézményekben, mint akik nem, és az is, hogy jellemzően az Európai Unióból származó oltások a legelfogadottabbak.

Aki jobban bízik a kormányában vagy az egészségügyi hatóságában, az valószínűbb, hogy beoltatja magát – többek között ez derül ki a Political Capital megbízásából a négy visegrádi országban készült kutatásból. A 24.hu összefoglalója szerint az oltásellenesség aránya örvendetesen csökkent az utóbbi hónapokban Magyarországon, miközben továbbra is népszerűbbek a nyugati vakcinák. A négy vizsgált ország lakossága hasonlóan vélekedik az oltásokról, de Csehországban jóval kevésbé határozott az oltáspárti vélemény, Szlovákia pedig az orosz vakcina iránti kiemelkedő bizalmával tűnik ki.

A portál azt is kiemelte, hogy a vizsgált országok közt Szlovákiában és Magyarországon a legmagasabb az oltási hajlandóság.

A felmérésből az is kiderül, hogy minden országban magasabb az átlagos oltási hajlandóság azok körében, akik inkább bíznak a hivatalos intézményekben, mint akik nem.

Magyarországon és Lengyelországban ez különösen látványos: ezekben az országokban a legnagyobb a különbség a hatóságokban megbízó és velük bizalmatlan csoportok oltási hajlandóságában.

Mind a négy visegrádi országban az Európai Unióból származó oltások a legelfogadottabbak. A sorrendben jellemzően a brit és az amerikai termékek következnek, míg a két keleti ország a rangsor végén helyezkedik el.