„Klubrádió
A lényeg

Pintér nem mondja, hogy nem vettek kémszoftvert

21/07/2021 15:35

| Szerző: Klubrádió

A Telex a Pegasus-botrányról kérdezett kormánytagokat, köztük Pintér Sándort szerdán. Arra a kérdésre, hogy ki tudja-e jelenteni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nem használt és nem vett ilyen eszközt, a belügyminiszter úgy válaszolt: „Nekem ilyen kijelentésem sose volt, és most se teszem meg”. 

A Telex a megfigyelési botrányról és a Pegasus szoftverről kérdezett kormánytagokat a Karmelita kolostor bejáratánál, a szerdai kormányülés előtt. 

Pintér Sándortól azt kérdezték, ki tudja-e jelenteni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nem használt és nem vett ilyen eszközt? A belügyminiszter úgy válaszolt: „Nekem ilyen kijelentésem sose volt, és most se teszem meg”, egyebekben a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökéhez, Stummer Jánoshoz irányította az újságírót.

Varga Judit igazságügyi miniszter viszont éppen a Belügyminisztériumra tolta az ügyet, mert az alkotmányvédelem szakmai irányítása oda tartozik. „Az Igazságügyi Minisztérium azért felel, hogy a jogszabályi kellékek meglegyenek” – közölte. Ha viszont nem köztörvényes bűnözőknél végeznek titkos információgyűjtést, az igazságügyi miniszter jóváhagyására van szükség. Varga Judit most azt mondta, ezeket az engedélyeket Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára írja alá.

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.