„Klubrádió
A lényeg

Pintér: Nem fogadom el a polgári engedetlenséget

18/05/2022 14:08

| Szerző: Klubrádió

A továbbiakban a közoktatásért is felelős belügyminiszter a polgárokkal, az intézményekkel, a parlamenti bizottságokkal való együttműködést ígért. A tanárok tiltakozásával kapcsolatban megjegyezte, nem fogadja el a polgári engedetlenséget.

Pintér Sándor kulturális bizottsági meghallgatáson vett részt. A belügyminiszter – és a következő ciklus belügyminiszter-jelöltje – ugyanis a közoktatást is feladatul kapta tárcájához – írja a Telex. Pintér Rétvári Bence és Maruzsa Zoltán államtitkárok kíséretében jelent meg a meghallgatáson.

Szerinte

  • népszerű az iskolarendőr intézménye,
  • megmarad az ingyenes tankönyvek rendszere, de fejleszteni kell azokat,
  • célja az Európai Unió élmezőnyébe repíti Magyarországot gazdasági, jogi, és tudományos értelemben,

Reagált a pedagógusok tiltakozási akciójára is.

"Jogot végeztem, nem ismerem ezt a kifejezést" – mondta a tanárok polgári engedetlenségként meghirdetett tiltakozásáról.

"A polgári engedetlenség Gandhitól származik, ahol egy teljes indiai nemzetnek az elnyomók elleni fegyvertelen lázadását próbálta valamilyen módon érvényre juttatni. Hasonló történt 1848–49 után… Ilyen súlyos helyzetben nem vagyunk." Pintér szerint az "egyszemélyes polgári engedetlenség" sem értelmezhető, nem része a jogrendnek, így nem fogadható el. "Fegyelmi kérdésnek tekintem" – közölte a belügyminiszter.

A 444 videón rögzítette Pintér felszólalását: