„Klubrádió
A lényeg

Pegasus-ügy: Lehet, hogy csak a választások után lesz eredménye a vizgálatnak

20/07/2021 11:45

| Szerző: Klubrádió

Még nem indul vizsgálat a lehallgatási ügyben, de ha lesz is ilyen, megvan az esélye annak, hogy csak a 2022-es választások után zárul le, és teszik közzé az eredményét.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szabadságát tölti, ezért hiába érkezett több beadvány is a Pegasus-üggyel kapcsolatban, majd csak augusztus 3-án dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról – írja a Magyar Hang értesüléseire hivatkozva a 24.hu.

A portál kitér arra is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt mondta a lapnak a lehallgatási botrányról, hogy a mostani hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján. Ha lesz vizsgálat, akkor biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást.

Ha Péterfalvi vizsgálatot indít, akkor annak lefolytatására 60 napjuk lesz, míg ha hatósági eljárást, akkor 150 napjuk. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható, így előfordulhat, hogy aha indul is vizsgálat, annak az eredményét majd csak a választás után kerül nyilvánosságra.

Államfői kinevezés
 
Péterfalvi AttilaFotó: Koszticsák Szilárd/MTI