„Klubrádió
A lényeg

PEGA-jelentés: Több tagállam emberi jogokat sértett a kémszoftverek használatával

9/05/2023 12:34

| Szerző: Klubrádió

Több EU-tagállam megsértette az emberi jogokat, visszaéltek a kémszoftverekkel, azokat több esetben tisztán politikai célokra használták fel azokat – erre jutott a PEGA-jelentés, amit az Európai Parlament azonos nevű különbizottsága óriási többséggel fogadott el – számolt be a Népszava. A hétfő este megszavazott jelentésben több tucat ajánlást fogalmaztak meg. A szakbizottság által elfogadott jelentésekben külön fejezetek foglalkoznak Magyarországgal, Ciprussal, Görögországgal, Lengyelországgal és Spanyolországgal.

A Pegasus kémszoftvert az izraeli NSO államoknak értékesítette és mint az 2021-ben, egy nemzetközi tényfeltáró projektben újságírók kiderítették, több országban nemcsak a nemzetbiztonsági kockázatok elhárítására használták, de újságírókat, politikai ellenfeleket is megfigyeltek vele.

A PEGA Bizottságot tavaly áprilisban hívta életre az Európai Parlament, hogy megvizsgálják, a Pegasus és egyéb kémszoftverek kémszoftverek alkalmazása megsértette-e az uniós jogot és az alapvető szabadságjogokat. Magyarországon is vizsgálódtak, de a kormány tagjai nem találkoztak a delegációval. Varga Judit, igazságügyi miniszter például azzal bújt ki, hogy nemzetbiztonsági ügyről van szó, ami nem az ő kompetenciája.

 
Pegasus-bizottság, jobbra Sophie in’t Veld, a határozatok előadója.
 
 

A parlamenti testület szerint a megfigyelési szoftverek alkalmazásával több uniós kormány emberi jogi sértéseket követett el, megszegte az adatvédelemhez és a magánélet védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát, a sajtószabadságot, az egyesülési szabadságot, és nem biztosította a jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

A jelentés bírálja az Európai Bizottságot is, a szerv "nem hozott semmilyen érdemi intézkedést. Tétlensége az emberi jogok megsértésében való bűnrészességgel és kötelességmulasztással ér fel"- idézi a szöveget a Népszava.