„Klubrádió
A lényeg

Pár állásáról lemondott a keszthelyi polgármester

26/01/2022 18:46

| Szerző: Klubrádió

Egy keszthelyi lokálpatrióta egyesület összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett a keszthelyi fideszes polgármester Nagy Bálint és Vozár Péterné alpolgármester ellen, mert éveken keresztül különböző gazdasági társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjaiként díjazásban részesültek, amit tilt az önkormányzati törvény, írja a 24.hu.

A politikusokat megkérdezte a lap, akik ezután lemondtak céges megbízásaikról.

Az egyesület szerint ha megállapítják az összeférhetetlenséget, az akár méltatlansági eljárás alapja is lehet.

A keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskol?
 
 
 
Keszthely, 2021. október 19. Nagy Bálint polgármester a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, az intézmény fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2021. október 19-én. MTI/Varga György
Fotó: Varga György
 

 

A feltételezett összeférhetetlenségről csütörtökön zárt ülésen fognak tárgyalni a képviselő-testület ülésén. Az önkormányzat pénzügyi és ügyrendi bizottsága kedden tárgyalta az ügyet, a fideszes többségű testület pedig úgy döntött, hogy mivel a kifogásolt állásokat az alpolgármester és a polgármester már nem tölti be, a „beadványokban foglaltak érdemi vizsgálatára okot adó körülmények nem állnak fenn”.

Mik voltak ezek az állások? Nagy Bálint 2014 és 2019 között alpolgármester volt, illetve a városüzemeltetési feladatokat ellátó VÜZ Kft.-ben felügyelőbizottsági tag. 2015. szeptemberében a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagja lett, 2019 decemberétől igazgatósági tag a zalabéri székhelyű ZALAISPA Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Nonprofit Zrt.-nél.

Vozár Péterné 2014 decemberétől 2019 novemberéig a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának a tagja volt, ezt a tisztségét a cégjegyzékben nyilvánosan elérhető adatok szerint 2024 novemberéig vállalta, írja összefoglaló cikkében a 444.

A KÉVE már 2020 elején az összeférhetetlenség megállapítását kezdeményezte, sikertelenül. Weller-Jakus Tamás, az egyesület elnöke a 24.hu kérdésére azt mondta: akkor a Zala Megyei Kormányhivatal állásfoglalásában azt írta, hogy a polgármester tisztségeire nem vonatkozik az összeférhetetlenség. Az egyesület ezt nem hagyta annyiban, és állásfoglalást kért az összes megyei kormányhivataltól arra vonatkozóan, hogy hasonló esetekben fennáll-e az összeférhetetlenség.